Zweden 2002 Rödjenäs, deel VI.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
edsmits

Bericht door edsmits » 28 sep 2002 16:08

Woensdag 3 juli 2002.

Het weer is nog steeds naatje pet en de vooruitzichten blijven ook slecht. Dat is jammer maar niets aan te doen. Toch hebben we het reuze naar onze zin. 's Ochtends na het eten en wassen gaat Marianne met de kinderen knutselen. Evelina is er ook weer, ze maakt eigenlijk als vanzelfsprekend een deel van de familie uit. Ze gaan paddestoelen maken van toiletrolletjes. Tegen de middag komt Leni langs met een grote schaal aardbeien. We hadden al aardbeien gekocht dus we hebben er nu zeker wel genoeg. Je wordt er trouwens mee doodgegooid, de jordgubbar! Overal staan kraampjes waar ze worden verkocht. De prijzen verschillen overigens behoorlijk. Ook op één plein, we zien daar een kraam die 13 kronen vraagt voor 3 bakjes (van een pond???) en de duurste op datzelfde plein (in Nässjö) is 20 kronen. We zijn onderweg ook nog een plek tegengekomen waar je jordgubbar själv kon plocken (of zoiets :smile: ), hartstikke leuk!

's Middags gaan we naar Nässjö. Je komt aanrijden en alles is overzichtelijk, geen verkeer chaos, geen stres, parkeer ruimte in overvloed, maar in het centrum wel op de meeste plekken betaald. Niet duur overigens, maar het komt raar op ons over, omdat 90% (ruwe schatting, hang ons er niet aan op :smile: ) van de parkeerplekken niet bezet zijn. We lopen als eerste langs een park, het stadspark, gelegen aan een mooi meertje met in het park een minigolf en een hele leuke speeltuin.

De kinderen willen natuurlijk meteen spelen, maar saaie pappa en mamma willen eerst Nässjö gaan verkennen. Tenminste het centrum dan, want het stadje beslaat in zijn geheel een behoorlijk oppervlakte, alles is lekker ruim opgezet. Veel is er overigens in het centrum niet te zien, maar het stadhuis is wel een heel mooi gebouw. Opgebouwd uit bakstenen, diverse verdiepingen, heel mooi puntdak met dakkapellen, uitbouw hier en daar, heel statig zoals de koopmanspaleizen in Den Haag en Amsterdam.

Er zijn ook heel weinig mensen te bekennen, het doet in vergelijking met Nederland, sterker nog zelfs met Lelystad!, wat "doods" aan allemaal. Wat een enorm verschil tussen Nederland en Zweden! Je moet echt omschakelen (althans dat is onze ervaring). We gaan even langs het toeristenbureau om te kijken of Lena Rydin er is (die ons geholpen heeft met een andere accommodatie in Zweden waar we uiteindelijk geen gebruik van hebben gemaakt, maar die wel heel erg vriendelijk was en ons uitnodigde om eens langs te komen) maar die heeft semester en is er pas 15 juli pas weer. We nemen in ieder geval wat folders mee met tips tot vermaak in de omgeving en kopen een aantal ansichtkaarten om naar de achterban te sturen.

In het centrum is ook een winkelpassage waar we wat rondkijken.Marianne zoekt nog een paar sandaaltjes voor Elise en in een schoenenwinkel hebben ze volop keus. Wat meer is we slagen ook én voor niet veel geld (100 kronen) krijgt Elise hele mooie sandalen (van Gulliver in de primaire kleuren rood, geel en blauw). Laura krijgt een paar laarsjes met Pippi motief. We lopen natuurlijk ook nog even binnen bij een konditori om wat brood te kopen en wat lekkers voor de kinderen, keus genoeg uit cakejes, koekjes en taartjes!

Ter afsluiting gaan we naar de speeltuin in het stadspark. De kinderen vermaken zich hier prima, met hier en daar wat hulp van Ed om de attracties in beweging te brengen, waar door enkele Zweedse kinderen ook weer dankbaar "gebruik" van wordt gemaakt. Fantastisch trouwens daar in Nässjö. Midden in het plaatsje ligt een meer met daaromheen een park en omzoomd met mooie huizen. Alleen aan de kant van het centrum is het wat saai, maar voor de rest........ zo in Nässjö aan het park gaan wonen, wat een prachtige huizen! Doet ons persoonlijk wat denken aan de buurt in Eindhoven achter de schouwburg aan de Dommel. Na een uurtje begint het helaas weer te regenen en gaan we weer op huis aan.

Eerst nog even langs de ICA om wat gehakt te kopen voor de kids en Marianne, maar uiteindelijk belandt er nog véél meer in de kar, prachtige winkel die ICA, doet ons aan de supermarkten in Engeland denken, waar je praktisch alles kan kopen wat je maar wenst, meer nog dan in de supermarchés in Frankrijk.

Thuis gekomen maakt Marianne spaghetti en tussen de buien door spelen de kinderen met Ed nog wat met de bal en met de frisbee. Na het eten komt Evelina weer langs en spelen Laura, Evelina en Ed weer memory en krijgen we weer les van Evelina in Zweedse woordjes en uitspraak, wat een eigenwijs typetje zeg, heerlijk! Om negen uur vinden we het toch wel weer de hoogste bedtijd voor de kinderen en sturen we Evelina weer naar "huis" (is dit in Zweden normaal dat de kinderen zo laat op blijven?? of is dit alleen in de zomer zo??).

We ruimen de boel weer aan de kant en gaan nog lekker wat lezen. Ed is voor de "honderdste" keer weer eens aan LOTR (Lord of the Rings) begonnen (na zijn PKD, Philip K. Dick, boek wat hij bij had al weer verslonden te hebben, voor degenen die het interesseert de inspirator van Bladerunner, Total Recall en nu actueel Minority Report) en Marianne vermaakt zich met "City of Darkness, City of Light" (over de franse revolutie) van Marge Piercy. Maar omdat we enigszins tot over de oren in de jordgubbar zitten wil Ed er maar jam van maken voor de heerlijk vruchten bederven. Marianne helpt mee om ze schoon te maken en gaat daarna lekker vroeg naar bed, ze is de boswandeling nog niet helemaal te boven. Ed zorgt dat de jam het juiste kookpunt bereikt en doet het in potten (precies gekocht bij de lanthandel!).

Als afsluiting kijkt Ed nog naar een interessante documentaire over Timothy Leary die hij in Nederland had willen kijken maar toen door sociale verplichtingen had gemist. En buiten.......... valt gestaag de regen. Ritme van de eenzaamheid. Verder rest alleen de stilte.

Wordt (weer) vervolgd.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:13 ]</font>

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 29 sep 2002 14:14

Wat jammer mensen dat jullie zulk slecht weer hebben gehad. En dan te weten dat het later zo prachtig is geweest. Zo mooi zelfs dat de Zweden er zelf verbaasd van waren.
Ga maar door met schrijven. Dat overbrugt voor mij de 2½ week die me van mijn volgende vakantie in Zweden scheiden.

edsmits

Bericht door edsmits » 29 sep 2002 15:12

Hej Jan,

wacht maar komt allemaal goed, de eerste week was qua weer niet geweldig, maar de sfeer, omgeving, uitstraling en mentaliteit compenseerden dat RUIMSCHOOTS! En de twee weken daarna was het weer ook perfekt. Komt allemaal nog, vandaag zal het wel niet meer lukken maar mischien morgen toch wel weer. Vanmorgen was even het idee dat Marianne ging bevallen maar helaas voor haar zijn het "enkel" nog maar rugweeën.

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 30 sep 2002 05:26

Hej Ed,

Het je al een uitgever gevonden om je verhaal te publiceren? Het is het waard om in boekvorm uit te geven of in een blad te worden gepubliceerd.

Kim
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 45
Lid geworden op: 26 feb 2001 01:00
Locatie: Valkenburg, Zuid-Holland, Nederland
Contacteer:

Bericht door Kim » 01 okt 2002 07:09

Jaap, ik ben het helemaal met je eens, het is heerlijk lezen!! Het zou zeker niet erg zijn als het gepubliceerd wordt in een blad!!

Ed ga zo door en laat ons weten wanneer de kleine geboren is!

Kim

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kim op 01-10-2002 14:30 ]</font>

Rob Achtien
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 119
Lid geworden op: 07 feb 2002 01:00
Locatie: Zoetermeer

Bericht door Rob Achtien » 03 okt 2002 12:54

Rakedje,
heb je van je reisverslag deel VII wel een backup gemaakt (een papieren)?

Rob

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 03 okt 2002 13:39

Het is altijd verstandiger om lange verhalen eerst in Word te maken en dan de tekst naar het forum te kopiëren. Dan loop je niet het risico, dat er iets misgaat en je helemaal opnieuw moet beginnen.

edsmits

Bericht door edsmits » 04 okt 2002 02:28

Kim: als de baby geboren is zal ik een berichtje en foto plaatsen.

Rob: ik vertrouw erop dat Jasper het bericht weer terug kan halen uit de backup en wacht nog even op zijn antwoord op mijn laatste vraag en anders tik ik het wel weer opnieuw in, het staat zo goed als op papier.

Jaap: elke software kent zo zijn makken.

Erwin: goed idee van die foto's ik zal er voor gaan zorgen! (was reactie op deel 7).

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 04 okt 2002 02:40

Ed,

Ik denk (hoop) dat ik deel VII van je verhaal nog terug kan halen uit de backup. Het terughalen van berichten uit deze backup moet echter handmatig en bericht voor bericht. Voor lange posts is het echter wel de moeite waard om te proberen, dus wacht nog maar even met het opnieuw intikken. :smile:
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

Redactie ZwedenWeb
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2210
Lid geworden op: 04 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sundsvall
Contacteer:

Bericht door Redactie ZwedenWeb » 04 okt 2002 03:13

Ik heb net de hele backup file tig keer doorgespit op zoek naar het bericht.

--- het wordt nu even technisch ---
Vreemd genoeg staat het berichtid wel in de topics tabel, maar het bericht zelf staat niet in de posts_text tabel.
Het lijkt er dus op dat ook de MySQL dump problemen heeft gehad met de "probleem topics" en deze dus ook niet heeft weggeschreven in de backup. :sad:
--- einde technisch stukje ---

Sorry Ed, ik kan je bericht dus niet terughalen...
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb

Jasper Metselaar
----
Volg ZwedenWeb op Twitter: @zwedenweb op Twitter
Volg ZwedenWeb op Facebook: https://www.facebook.com/zwedenweb

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast