Zweden 2002 Rödjenäs, deel VII. (reprise)

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
edsmits

Bericht door edsmits » 04 okt 2002 14:37

Donderdag 4 juli 2002.

Riiiiiiing, .........., Riiiiiiiiiing, huh, ehh, gebeurt er? Denkt Ed. Riiiiiiiiiiiing! Ring? Oh het is deurbel. Pfff, even recapituleren het is nog maar zeven uur 's ochtends en dan duurt het even voordat het kwartje valt. Evelina staat aan de deur, ze komt de jas van Laura brengen. Ze probeert ook nog wat te vertellen maar het gaat erg moeizaam en Ed kan er niet veel touw aan vastknopen zo vroeg. Dan gaat ze er maar met een vrolijk hej då vandoor en even later hoor ik een auto wegrijden. Later blijkt dat ze afscheid kwam nemen omdat haar korte vakantie bij haar grootouders er weer op zat en ze had ook van Laura afscheid willen nemen. Leni heeft Evelina 's ochtends weer terug gebracht naar haar ouders. Laura is erg teleurgesteld als ze dat later hoort. Ze had zo graag nog even afscheid genomen van haar vriendinnetje.

De rest van de ochtend hangen wat rond om en in het huis. Wat eten, wat spelletjes doen en wat knutselen. Af en toe regent het. Het is nog steeds rond de 12 graden maar guur is het niet. 's Middags klaart het iets op en zien we zowaar regelmatig de zon. We besluiten daar gebruik van te maken en wandelen met zijn vieren (nou ja Fanny, het stenen hondje gaat eigenlijk ook altijd wel mee!) naar het strandje.

Laura en Elise spelen meteen enthousiast in het zand en water, emmertje, zeefje en schepje, elk kind weet daar zijn weg mee! Ze hebben ook een schepnetje, gekocht bij de lanthandel in Stensjön. Warempel vangt Laura daar ook nog visjes mee. Ed probeert ze meteen wat respect voor het leven bij te brengen en zegt, heel even kijken en dan meteen weer terugzetten in het water zodat de visjes weer zwemmen kunnen, anders gaan ze dood. Laura en Elise trekken ook meteen al hun kleren uit om in hun nakie in het water te kunnen spelen, we vinden het daar eigelijk te fris voor, maar het schijnt ze niet te deren, dus we laten het maar.

Marianne leest, ondertussen alles in de gaten houdend, weer rustig(?) in haar boek. Ed probeert zonder al te veel succes (lees geen) een visje te vangen voor de meiden om op te eten. Het weer is heel redelijk, regelmatig zon, en als die tevoorschijn komt voel je meteen de warmte en staat Ed ook tevreden over het meer te staren. Iets na vijven begint het echter weer te regenen dus pakken we alles snel in en lopen terug naar het huisje.

Er is nog genoeg spaghetti over voor Marianne en de kinderen, dus dat is lekker makkelijk. Ed eet wat gebakken aardappel kroketjes met erwtjes van de ICA en een gebakken eitje (ontzettend lekker trouwens de diepvries erwtjes van de ICA, perfect!) met als finishing touch de milde senap, das pas lekkere mosterd. Na het eten even de boel opruimen (het huisje heeft ook een vaatwasser dus dat is lekker makkelijk) en de kinderen wassen en naar bed brengen. Ed leest ze nog een verhaaltje voor over prinsen en prinsessen en lieve monsters. Ze slapen al bijna voor hij uitgelezen is.

Marianne "leent" daarna de krant uit de brievenbus (een van de vele die bij het huisje staan, er worden daar voor de verschillende huizen die op Rödjenäs staan alle post gebracht en de bus waaruit wij de krant lenen wordt eens in de paar dagen geleegd) om het weerbericht te bekijken. Het ziet er niet geweldig uit: vrijdag redelijk met regen en af en toe zon, zaterdag regen en zondag ook regen met misschien wat zon. Op de TV is ook niks. Dus gaan we samen wat lezen, thee drinken met een stukje zelfgebakken vetebröd erbij en later wat sterkers met wat pistache nootjes om te knabbelen.

Marianne wil later nog in bad maar er is na het douchen van de kinderen geen warm water meer. De stekker van de motor die de schroef van Archimedes aandrijft die er voor zorgt dat er regelmatig een portie pellets in de verbrandingskamer van de CV belanden, blijkt eruit te liggen. Ed stopt hem er weer in en reset het regelpaneel van de pellet verbranding. Hij ziet als snel waarom de stekker eruit gevallen is. Telkens als de motor aangaat beweegt deze heen en weer doordat er speling zit in de ophanging van de motor. Hij leidt de stekker op een ander manier naar de motor zodat er geen spanning meer op staat als de motor heen en weer beweegt. Dat werkt, de rest van de vakantie is de stekker in ieder geval blijven zitten.

Marianne heeft geen zin om te blijven wachten tot het water weer opgewarmd is en gaat na een Spartaanse wasbeurt snel naar bed. Ed blijft nog een tijdje lezen en kijkt rond twaalven nog een tijdje over het schemerige rustige landschap uit, tussen de bomen door het Nömmen sjön, links en rechts de weiden en verderop de bossen, heerlijk!

Wordt vervolgd.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 05-10-2002 17:14 ]</font>

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 08 okt 2002 17:19

Zeg Ed, als jij die meiden respect voor het leven bij wilt brengen, waarom doe jij dan zo je best om een vis te vangen die ze kunnen opeten? :wink:
(oef, da's een moeilijke)

edsmits

Bericht door edsmits » 10 okt 2002 15:35

Nou Jan das niet zo moeilijk hoor.

Naar mijn mening kunnen mensen (én andere dieren) best ander leven (hetzij dierlijk hetzij plantaardig) opeten met respect.

Dat betekent: niet overdadig maar naar behoefte, geen eten weggooien, danken dat ander leven jouw leven in stand houdt, aandacht voor dit alles.

Dat betekent voor mij respect voor het leven.

Nou wil ik graag weten waarom dat voor jou zo'n moeilijke is.

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 10 okt 2002 16:00

Nee Ed, voor mij is het niet zo'n moeilijke. Vergeet niet de emoticon die ik meestuurde. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Het viel me alleen maar op, dat je de meiden waarschuwt dat ze voorzichtig met de visjes moeten zijn, terwijl even verderop in het verhaal jij grote moeite doet om een vis te verschalken. Da's alles.
Ik geniet van je verhalen.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jan Draaijer op 10-10-2002 23:02 ]</font>

edsmits

Bericht door edsmits » 10 okt 2002 16:57

Hej Jan!

Emoticon was noticed. Maar nu wil ik weten waarom het aanzetten tot voorzichtig doen met die onvolgroeide visjes voor alleen de nieuwsgierigheid te bevredigen in vergelijking met een vis vangen voor consumptie, je tot deze afvraging beweegt! Echt!

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 11 okt 2002 06:01

Nou gewoon, die vis weet niet dat in het ene geval er voorzichtig met hem wordt omgesprongen en in het andere geval hij gevangen wordt om te worden gegeten. In beide gevallen voelt hij gevaar. Voor die vis maakt het dus niets uit of kinderen gemaand worden tot voorzichtigheid als hij later als "volwassene" aan de haak geslagen wordt. Wordt nu filosofisch hè? Hou ik wel van :wink:)

edsmits

Bericht door edsmits » 11 okt 2002 07:50

Ik ook Jan, je hebt vast wel gemerkt dat filosofie mijn grote liefde is.

Voor de vis maakt het inderdaad (althans dat is zeer waarschijnlijk :wink:) niets uit. Maar daar draait respect voor het leven ook niet om. Respect is een begrip voor en door mensen, zoals eigenlijk onze hele belevingswereld is. Over de belevingswereld van andere dieren kunnen we uitgebreid filosoferen, maar voorlopig (lees: ik zie het zo snel nog niet gebeuren dat wij ons daadwerkelijk in de beleving van het zijn van een ander levend wezen kunnen verplaatsen) kunnen we daar weinig zinnigs over zeggen. Dat één van de inherente eigenschappen van leven is: bewustzijn van bedreiging van dit leven en als gevolg deze bedreiging proberen het hoofd te bieden, staat evenwel als een evolutionaire paal boven water (of stel ik dit nu te absoluut Leo? :wink:). Echter ik zie het verband met respect voor het leven en mijn vissen niet (overigens is mijn visgemiddelde tegenwoordig erg laag, vroeger ging ik met mijn vader wel vaker aan en op zee vissen om weer voor een tijd goed en goedkoop te eten te hebben) dus vandaar mijn vraag. Ik moet eerlijk zeggen ik zie hem nog steeds niet. Volgens mij lezen de meeste mensen jouw opmerking in de trand van: Ed probeert zijn kinderen respect voor leven bij te brengen door erop te wijzen een met het schepnetje gevangen visje snel weer in het water los te laten zodat de negatieve effecten van dit gedrag (van kinderen) zo weinig mogelijk beschadigend effect heeft op de vis, maar gaat zelf proberen een vis te vangen om dood te maken en op te eten en is dit dan in overeenstemming met elkaar.

Je verhaal over wat het verschil is voor de vis (of eigenlijk het ontbreken daarvan) gaat ook niet echt op overigens. In het ene geval (schepnetje, snel weet terugzetten) kan de vis zijn leven weer voortzetten. In het andere geval (vangen en in de pan ermee) komt er een einde aan het leven van de vis. Zonder dat ik nu wil zeggen dat ik weet waar de preferenties van de vis liggen (zie hierboven) denk ik toch dat er tussen deze twee gebeurtenissen een wezenlijk verschil ligt voor de vis.

Dit voldoet allemaal natuurlijk niet erg aan de Zweb doelstelling. Dus ik ben benieuwd of de Zweb loyalisten, gezien de trend van deze postings, dit topic weer gaan verzieken of ons gaan verwijzen naar alternatieve communicatiekanalen om ons filosofische gekwebbel voort te zetten (al dan niet met, in hun ogen valide, argumenten of juist niet).

_________________
Groetjes van Rakedje!

Afbeelding

Dan liever de lucht in…… (van Speijk)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 19-11-2002 13:37 ]</font>

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 11 okt 2002 15:54

Op gevaar af dat we inderdaad over de snavel gehakt worden nog één reactie: ja, er is een wezenlijk verschil tussen gevangen worden en daarna losgelaten, of gevangen worden en daarn gegeten. Maar het probleem is natuurlijk dat in beide gevallen de vis op het moment dat hij gevangen wordt niet weet of hij weer wordt losgelaten of gegeten. Het probleem moet nu eens serieus van twee kanten bekeken worden :wink:, namelijk vanuit de oogpunt van de vis én vanuit het oogpunt van de mens.
Hier laat ik het bij, want ik ben al eens eerder de grond in geboord door Zwebbers, al moet ik zeggen dat die hier niet meer zijn, althans niet prominent.
Ed, we zouden beter eens op de bank zitten praten met de schemerlamp aan en een glas wijn (wit natuurlijk bij de vis) in de hand, dan schriftelijk op dit web anderen te vervelen.
Komen er nog verhalen? Ik ga volgende week vrijdag weer even een weekje naar Småland.
Jan

edsmits

Bericht door edsmits » 11 okt 2002 16:04

Jan je bent altijd welkom jongen en ik hoop ook omgekeerd, dus.... moeten we maar es doen. No worry over de hakkers, die hakken zichzelf uiteindelijk wel. :wink: Voor jij naar Småland gaat (irritante boffer :wink:) komen er nog wel meer verslagen én foto's. Maar na 20 juli (einde vakantie) houd het helaas op. In ieder geval al vast een goede reis en fijn verblijf toegewenst!

_________________
Groetjes van Rakedje!

Afbeelding

Dan liever de lucht in…… (van Speijk)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 19-11-2002 13:38 ]</font>

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 11 okt 2002 18:01

Dat "irritante boffer" moeten we er naar eens inhouden, een mooie kwalificatie voor eenieder die naar Zweden reist. Misschien maak ik ook wel een verslag van dat weekje Zweden.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten