Zweden 2002 Rödjenäs, deel IX.

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
edsmits

Bericht door edsmits » 06 okt 2002 03:36

Zaterdag 6 juli 2002.

Vandaag hebben we een baaldag! We hadden zo wie zo al besloten om weinig te gaan doen omdat de tocht van gisteren Marianne niet in de koude kleren is gaan zitten (ze is wél 6 maanden zwanger en heeft al een behoorlijke buik mee te dragen). Maar het is ook geen probleem het regent van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Soms regent het wat minder en af en toe behoorlijk hard. Wel vervelend voor de kinderen, maar met spelletjes, tekenen en knutselen komen we toch de dag wel door. Eten houden we ook simpel. ’s Morgens een boterhammetje en ’s middags om een uur of twee maakt Ed een traditioneel Engels “ontbijt”, spek, scrambled eggs, worstjes en baked beans. Op dat soort momenten wil Ed geen vegetariër zijn, die Zweedse bacon ruikt heerlijk. Iedereen smult, zeker de Zweedse worstjes zijn boven verwachting en gaan er goed in bij de kinderen.

’s Middags spelen de kinderen verstoppertje. Het huis leent zich daar ook goed voor. Overal zijn kasten en andere plekken om je te verschuilen. Er is grote hilariteit als Ed een goede verstopplek verzint voor Elise. Hij stopt haar in één van de bovenste keukenkastjes op 1,8 meter hoogte of zo. Laura kan daar niet bij en kan haar niety vinden. Alleen moet Elise nog leren geen antwoord te geven als Laura haar naam roept. Ze doet het deurtje open en Laura en Elise liggen krom van het lachen. Later verstopt Laura zich in de huiskamer in een soort boekenkist van de Ikea (of is het een soort bijtafeltje?). Elise krijgt haar niet gevonden. Zelfs als Laura antwoord geeft op Elise haar vraag waar Laura dan verstopt zit, weet Elise niet waar ze moet zoeken. Dus duikt Laura op uit de boekenkist, hallooooo!

’s Avonds krijgen de kinderen de overgebleven moot zalm met gebakken aardappel en appelmoes. Elise heeft de Zweedse appelmoes in haart hart gesloten, ze is er dol op en Ed die ook dol is op appelmoes moet zeggen, die Zweedse appelmoes is voortreffelijk, beter dan de appelmoes uit pot of blik in Nederland. Later leest Ed de kinderen nog wat verhaaltjes voor en gaan ze braaf slapen. Ed en Marianne lezen ook nog even wat maar volgen als vrij snel de kinderen. De regen tikt rustgevend tegen het raam en weldra is het hele huis in diepe rust.

Zondag 7 juli 2002.

Toen Ed om 04.30 even naar de wc ging was de zon al op. Het was ons al eerder opgevallen, ’s avonds en ’s morgens zijn er meestal opklaringen. Ze lijken ook langer te duren nu. Als we opstaan rond zevenen weer het vaste ritueel, wassen, eten en de kinderen meteen weer buiten spelen, voetballen, frisbeeën en rondstruinen in het gras en de struiken. Het is rustig op Rödjenäs. Af en toe hoor je een auto en heel af en toe een trein. Zo een trein is dan maar liefst twee wagons “groot”. We gaan deze dag een glasblazerij bezoeken. Deze is in de buurt van Vetlanda in Lindshammar. Helaas zijn er op zondag geen demonstraties glasblazen. De winkel is echter wel open.

Het eerste gedeelte is een soort expositieruimte. Hier staan staaltjes van glasKunst met een grote K. Meteen rechts bij binnenkomst staan een appel en peer van glas. Ze zijn ongeveer 75 centimeter hoog, heel mooi vormgegeven en prachtig gekleurd. Het licht speelt er een spel in. Ze zijn magnifiek. We willen ze meteen wel kopen maar de prijs van 25.000 kronen weerhoudt ons daar toch van. Ze zijn het zeker waard dat wel! We onthouden het voor als we nog eens een keer de loterij winnen. Er staan ook abstracte kunststukken. Bijvoorbeeld een glasbeeld wat een groep mensen de armen ten hemel geheven voorstelt. Onder een grote stolp is een groep van glasvormen die van onderen door een blacklight lamp beschenen worden, het resultaat is heel apart en sfeervol. We kijken onze ogen uit, beelden, figuren, vormen en kleuren, fantastische kleuren. We moeten weer verder gaan, maar Ed keert nog herhaaldelijk terug naar deze lusttuin van glas.

Hierna komt een kamer met voornamelijk gebruiksvoorwerpen zoals vazen, kommen, schalen, kannen, borden en glazen. Ook allemaal handmade in Lindshammar. Natuurlijk niet de finesses meer van de eerste kamer maar wel mooi en helaas ook behoorlijk prijzig naar onze mening. Daarna komt een grote ruimte met seriematig vervaardigde producten. Daar zit werkelijk van alles tussen, duidelijk op de grote massa gericht en heel toeristisch. Er worden bijvoorbeeld ook handgemaakte zeepjes uit de Provence verkocht???? Het lijkt wel een beetje op de Xenos wat er allemaal aan verschillende zaken wordt aangeboden. Toch staan ook hier nog enkele prachtige zaken tussen. Vooral een paar glasschilderijtjes in lijsten van hout en staal zijn erg mooi. Zo mooi dat we in twijfel staan er een te kopen, een voorstelling van een zeilbootje op zee. Marianne wil wel maar staat in dubio, de vakantie is al tamelijk kostbaar (normaal gaan we kamperen i.p.v. een huisje te huren) en thuis komen er nog wat uitgaven voor o.a. noodzakelijk onderhoud van ons huis op ons af. Ed zegt doe nou maar, maar Marianne vindt 2500 kronen toch te veel om “zo maar” even uit te geven. We kopen uiteindelijk een aantal glasminiaturen voor de kinderen. Laura wil een kuikentje en Elise een varkentje. Ed koopt er ook nog voor hen een olifantje, uiltje en natuurlijk Pippi bij. Marianne krijgt een muisje voor haar muizen verzameling.

We kijken daarna nog even rond bij de glasfabriek. In een klein hok zit nog een houtbewerker. Zo te zien een gepensioneerde man die van zijn werk ook zijn hobby heeft gemaakt (of is het andersom?) en daarbij het nuttige met het aangename heeft verenigd. Zijn werkplaats is tegelijk ook een winkeltje, er staan heel aardige houten spulletjes. Het is een vriendelijk baasje maar iets anders als Zweeds blijkt hij niet te spreken. We wandelen ook nog even het aangrenzende bos in en komen dan bij een voetbalveld. Het doet Ed denken aan de film “Mijn leven als hond”. We gaan daarna weer terug en stoppen in Vetlanda om daar rond te kijken. We parkeren bij het mooie kerkje dat op een heuveltje staat en boven alles uitsteekt. De enige winkel die open is, is de Konsum. Het is een mooie plaats, waar een mooi riviertje (een aftakking van de Emån?) doorheen stroomt waar wat parkjes aan liggen. Hier en daar verbreed het riviertje zich tot vijvers en staan overal mooi planten. We doen nog even wat inkopen bij de Konsum en besluiten om niet te gaan koken maar om langs de MacDonalds te gaan. We zijn daar al twee maal langs gereden (hij staat aan de 31 aan de rand van Vetlanda) en de kinderen gaan er graag naar toe. Veel eten doen ze er niet maar het Happy Meal lokt, dat heeft meneer MacDonald prima in kinderen aangevoeld. Laura en Elise hebben er in ieder geval weer een plastic prulletje bij en zijn blij.

Op naar het huisje dan maar weer. Ed wil wat gaan varen en vissen op het meer. Overdag heeft het weer behoorlijk geregend maar nu tegen de avond is de lucht weer opengebroken en schijnt er een mooi avondzonnetje. Laura en Elise willen natuurlijk mee. Ed waarschuwt hun dat ze in het bootje niet veel kunnen doen en dat ze stil moeten zijn, maar dat is snel beloofd. Ze gaan deze keer met het roeibootje wat voor de bewoners van het vakantiehuis bedoeld is. Het is windstil en het meer is een spiegel. Stilletjes roeit Ed naar een grote inham met riet aan de kant, een goede plek voor snoek. De eerste plug die hij gebruikt gaat te diep en vangt alleen wier en planten. De tweede gaat wel goed. Regelmatig springen er visjes op boven het water, typisch vluchtgedrag van prooivisjes, er schijnt dus wel roofvis te zitten. Eenmaal is er vlakbij het riet ook een luide slag in het water te horen, dat moet haast wel snoek zijn. Maar gevangen wordt er niets, behalve dan een boom bij een mislukte worp. De kinderen gedragen zich voorbeeldig en het is prachtig op het spiegelgladde meer in het avondzonnetje. Ongeveer half tien ziet Ed iemand in de verte op de oever staan. Het is Marianne, ze is gekomen om te kijken hoe het gaat. Ed roeit snel naar de kant en laat Marianne instappen. Marianne roeit daarna een stuk en Ed vist slepend wat verder. Als ze om een eiland varen lijkt hij ineens beet te hebben maar het kunstaas blijft ergens aan vastzitten, na wat flinke rukken komt het weer los. Tegen half elf gaan we weer terug naar het boothuis, de zon is dan nog maar net achter de bomen verdwenen. Thuis zet Ed snel de tv aan om het laatste stuk van Voyager te zien (Ed is een star trek fan). Marianne brengt ondertussen de kinderen naar bed, die zijn zo moe dat ze vrijwel direct inslapen. Marianne en Ed volgen niet lang daarna.

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Bericht door Erwin_01 » 06 okt 2002 07:56

Hej Ed,
Je bent héél productief de laatste dagen !! Ook deze aflevering is weer de moeite waard hoor.
Die handgemaakte glazen spulletjes zijn inderdaad prachtig... maar zoals je zelf ook al schrijft zijn ze nogal prijzig. Ik heb zelf ook al watertandend enkele keren op en neer in zo een winkeltje gelopen om dan uiteindelijk met een klein glazen sneeuwhaasje (of hoe heet zo'n beest??) naar huis te gaan...
De visafdeling van ICA en Konsum hebben gouden zaken gedaan met zo'n slechte visser :smile: )
Ik ben al weer benieuwd naar het vervolg

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 06 okt 2002 09:21

Hej Ed,
Ik wist wel dat er iets goeds in jou school....je bent een ook een Trekkie; ik maak overigens ook nog wel uitstapjes naar Starwars en mag Obi wan graag te pas en te onpas citeren met 'may the force be with you'
Mijn favoriete opmerking qua captain Picard is 'make it so number one'. Dit wil ik nog wel eens tegen mijn vrouw zeggen maar ik moet erbij zeggen dat dat thuis niet het gewenste effect sorteert :sad:

edsmits

Bericht door edsmits » 07 okt 2002 06:24

Ik wil je dit al vast wel verklappen Erwin: ik heb de hele vakantie geen vis gevangen! :grin:

Ik ben een scifi adept Hajeem (mijn favoriete schrijver is Philip K. Dick, nu in de bioscoop: Minority Report!) en onder de tv/film neemt Star Trek natuurlijk een bijzondere plaats in maar ook Star Wars is fantastisch (letterlijk :wink:) en vergeet ook niet Dr. Who, Buck Rogers, Battle Star Galactica, Space 1999, Blakes 7, Flash Gordon, Dune en vooral ook Logan's Run (zowel de film als de serie!). Het boek wat op mij tot nu toe de meeste indruk gemaakt heeft is Barst in de hemel (oorspronkelijke titel Earthjacket) van John Hartridge.

_________________
Groetjes van Rakedje!

Afbeelding

Dan liever de lucht in…… (van Speijk)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: edsmits op 07-10-2002 13:25 ]</font>

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 08 okt 2002 01:42

Hej Ed,
Geweldig dat je je dr. Who and Blakes'seven herinnert. Vooral die tune van dr. Who en die lange dag vond ik destijds wel iets hebben; ook het zwarte plastic kapje op het hoofd van de bad guy in Blakes'seven en die bad woman waren indrukwekkend en wat dacht je van 'bididi' buck rogers met dat wezentje. Ontbreekt aan jouw lijstje nog de serie Babylon en de serie met die earth-people (weet de naam van de serie niet maar werd meestal zondag's gedraaid. Daarnaast is mij een bioscoopfilm bijgebleven met 'gold'in de titel. Ging over een totaal computergestuurd huis met daarin een vrouw die uiteindelijk van een zoon van de computer viel (?). Volgens mijn kinderen ben ik een scifi asbakkenras. Ik vind alles volgens hen alles mooi. Dat zou volgens hen blijken uit het feit dat ik zelfs Babylon5 bekijk. Minority report moet ik nog gaan zien. Ik maak zelfs voor bepaalde scifi films uitzondering op mijn gewoonte om de video eerst af te wachten. Spectakels als Starwars e.d. wil ik altijd in de bioscoop zien (dus op groot scherm met heel veel geluid erbij) Ik maak daarbij slechts 1 uitstapje: dat doe/deed ik ook altijd met James Bond-films!!

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Bericht door Erwin_01 » 08 okt 2002 02:47

Hej Hajeem en Ed,

Leuk dat jullie ook sf fans zijn !! Ik ook hoor. Blakes 7 was heel leuk, ook de tweede reeks, maar ik weet niet of de ooit in NL uitgezonden is. Ik heb daar een aantal jaar geleden via Sky television naar gekeken... En natuurlijk Star trek ! Voyager, TNG, DS9... de oorspronkelijke serie is wel een beetje gedateerd, maar blijft toch leuk om te zien... we zijn nu wel helemaal off-topic.....

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 08 okt 2002 17:40

Nou euh, van het bovenstaande kan ik niets volgen. Ik vind het visverhaal mooi, vooral waar het gaat om de sfeerbeschrijving. Erg herkenbaar, hoewel ik zelf niet vis.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jan Draaijer op 09-10-2002 00:41 ]</font>

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten