Mijn zomervakantie 2002 deel 2

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Rudolf
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 164
Lid geworden op: 19 feb 2002 01:00
Locatie: älvdalen kommun/Ulensaker kommun(N)/Hampshire(GB)
Contacteer:

Bericht door Rudolf » 14 okt 2002 15:28

Hejsan.
Maandag 19 aug.Na de 2000 km van de laatste 4 dagen is het tijd om mijn zitvlees rust te gunnen.Een stuk gelopen maar toch eigenlijk hoofdzakelijk van het weer en uitzicht genoten vanuit mijn tuinstoel voor de tent.Boek 1 is al snel uit en aan boek 2 kan meteen begonnen worden.Het is stil op de camping en alleen van het naastgelegen gemeente strandje hoor je zo nu en dan wat geluid,heerlijk!!!
's Avonds weer een potje gekookt,een douche genomen en vroeg in de slaapzak.
Dinsdag 20 aug moet er natuurlijk weer met de motor gereden worden.Vanaf Filipstad over de 246 naar Hagfors.Onderweg te maken met een stotterende brommer maar gelukkig na een paar keer stoppen is het over(heeft inmiddels 170.000 zijspan km op de teller).
Bij de Konsum in Hagfors geparkeerd voor een bak koffie.Durf de motor niet uit het oog verliezen door een aantal zeer dronken zwervers o.i.d.Heb behoorlijk wat spullen (o.a frans bier) in mijn zijspanbak en die is niet af te sluiten.Jammer dat ik ook hier in Zweden daaraan moet denken,ben het in Frankrijk wel gewend.Nog een rondje gelopen langs het watertje en verder gereden.Even vliegtuigjes die er niet waren gekeken op het vliegveld van Hagfors en via weg 62 naar Karlstad gereden.Onderweg een aantal keren halt gehouden voor uitzicht,natuur of moeie benen.Uit beroeps interesse een uurtje op het vliegveld van Filipstad gekeken.Lijkt me wel wat om daar te werken,iets van 5 vluchten per dag en een mooie omgeving om te wonen,misschien toch eens informeren bij de SAS of ze nog Engineers nodig hebben op Filipstad.Om toch niet de hele dag op de brommer te zitten via Molkom terug gereden naar de Camping.Daarna een copy van de vorige dag gemaakt alleen nu met boek 3.
Woensdag 21 aug ,de culturele dag.Via weg 63 en 242 naar Langban gereden.Daar is een mijnbouw museum.Daar aangekomen staat er een autobus met zeer veel volk.Omdat ik niet een museum in ga om mensen te zien besluit ik door te rijden naar Lesjofors.Daar is een museum dat de geschiedenis beschrijft van een gemeenschap rond een staalveren fabriek.
Hier aangekomen blijkt het de nationale feestdag"met z'n allen met de autobus naar een museum"te zijn en het loopt hier dus ook vol met volk.Omdat ik even geen andere opties heb,toch maar naar binnen.Bij de receptie een engelstalige gids op papier gekregen om mezelf een rondleiding te geven.Het museum bestaat uit verschillende ruimten met thema's.Het laat zien hoe de mensen aan het eind van de 19 de eeuw en het begin van de 20 ste eeuw leefde/werkte in samenspel met een grote fabriek in het dorp.Zeer interessant en leuk om te zien.Door niet de juiste route te volgen en de lege ruimten te zoeken had ik ook geen last van de rest van het volk.
Daarna,wederom in de volle zon,weer naar Langban gereden.De autobus was weg en het was dus tijd voor mij om naar binnen te gaan.Binnen een beschrijving over het winnen van mineralen,vooral zilver en ijzer.
Ook is er een verzameling die alle mineralen laat zien die er bekend zijn.Erg droge stof allemaal en ik was eigenlijk al snel uitgekeken.Wat wel interessant was,was het achterliggende fabrieks terrein.Hier kun je de gebouwen boven de mijnschacht zien en het dorpje waar de directie gewoond heeft.Zag er allemaal mooi uit in de volle zon.Na een mooie wandeling wat gedronken onder de boom bij de kiosk.Ik had gehoopt in de mijnschacht te kunnen kijken maar dat kon jammergenoeg niet.Om toch een impressie te krijgen van hoe het er in een mijn aan toe gaat ben ik via Filipstad en weg 64 naar de Nykroppa mijn gereden.Midden in de wildernis op een veldje mijn motor geparkeerd en 1000 meter gelopen naar een paar houten gebouwtjes in het bos.
Voor 50 kronen een privee gids gekregen die me een uur lange rond leide in twee mijn schachten die met de hand gemaakt zijn.Er werd naar zilver gedelft.Een heel interessant verhaal over de mijnbouw en de eerste mechanisatie ervan.Alhoewel het boven de grond in de zon ruim 25 graden was ,was het in het laagste punt (-27 meter) nog maar 3 graden.Na de tour een drankje gedronken en natuurlijk een aandenken(2 stukjes zilvererts op een houtje)gekocht.
Na aankomst op de camping even gebadderd in het meer(kouuuuud) en een potje gekookt.Daarna aan boek 4 begonnen.
Dit verhaal gaat verder in een volgende topic.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten