Noord Zweden in de winter

Hier kunt u uw algemene vragen, opmerkingen en/of verhalen over Zweden kwijt.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Brenda

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Brenda » 03 dec 2017 18:29

[quote=<span class='FO_hovarable_search_text'><span class='FO_FirstWord'>Snöskoter</span></span> post_id=203590 time=1512308446 user_id=7668]
[quote=<span class='FO_hovarable_search_text'><span class='FO_FirstWord'>Brenda</span></span> post_id=203579 time=1512289689 user_id=9109]Wij kunnen er alleen maar komen door het dragen van deze sneeuw schoenen onder onze voeten ( waar mee je niet zo diep in de sneeuw weg zakt ),
maar is niet erg dat is de charme van deze plek waar wij bewust voor hebben gekozen. En er zal zeker nog veel meer sneeuw bij komen tot de dak goten toe is ons verteld en wij zullen er ook in <span class='FO_hovarable_search_text'><span class='FO_FirstWord'>de</span> winter</span> niet kunnen komen met de auto fyrhunlinger etc daar voor is er aan het begin van de 7 km lange weg naar onze cabin toe vlak bij de openbare weg ( ongeveer een halve kilometer ) een grote schuur die bij het huis hoort waar we de auto etc kunnen stallen in <span class='FO_hovarable_search_text'><span class='FO_FirstWord'>de</span> winter</span> , en van daar uit lopend naar onze cabin. En boodschappen etc gaan dan op een grote slee die wij achter ons aan moeten trekken tot aan de cabin.
[/quote]
Dus volgen<span class='FO_hovarable_search_text'><span class='FO_FirstWord'>de</span> winter</span>, als jullie in de cabin wonen, staan jullie iedere (werk)dag rond 5:00 op, om te kunnen ontbijten en je klaar te kunnen maken, om dan rond 6:00 een 7km sneeuwschoenwandeling te maken, duurt zo'n anderhalf tot 2 uur, om rond 8:00 bij de openbare weg te komen. Dan nog naar jullie werk, en de dochter naar school, daar tel ik een uurtje voor geen idee hoe lang jullie van het werk/school wonen, dus om 9:00 kan de werk-/schooldag beginnen. 8 uur later is dan de weg terug, dus om 17:00 klaar, rond 18:00 aan het begin van het pad, dan weer een stevige sneeuwschoenwandeling en rond 20:00 eindelijk thuis in de cabin. Wil je dan 8 uurtjes kunnen slapen moet je direct naar bed, maar heb je nog niet eens gegeten of überhaupt iets anders gedaan. Ik kan er hier en daar wat naast zitten, maar doordeweeks is er geen tijd voor iets anders, buiten het werken/op school zijn en het tot daar komen en weer terug.
En dat is dan ook nog het langste (en in mijn ogen leukste) seizoen.
Ik vraag me af hoe lang jullie dochter het vol houdt om de hele dag niks anders te kunnen doen als naar school gaan en op en neer reizen en dan gelijk weer moeten slapen om vroeg op te kunnen staan.
Een ding is wel, er komt dan inderdaad meer dan genoeg warmte van die kachel, want jullie zijn alleen thuis om te slapen en daar hoeft het niet zo warm voor te zijn.
[/quote]

Het komt dat de toegangs weg geheel dicht gesneeuwd is dat wij van de bouwers niet hoefden te schuiven en ruimen, zij hadden dan ook een grote terrein auto bij zich weer een sneeuwschuif voor kon, en die hadden ze in de schuur gelegd voor het geval dat, en het ging goed toen de eerste sneeuw viel konden zij er nog komen en was het nog begaan baar tot donderdag de sneeuwstorm langs is geweest ging het al veel lastiger voor hun en vorig weekeind toen ze vrij waren heeft het aan een stuk door gesneeuwd toen konden zij er helemaal niet meer komen en wij dachten het loopt wel los en zijn ook niet wezen ruimen, met als gevolg dat ik ben wezen kijken maandag toen ze belden en ik daar heen ging en vernam dat vanaf de schuur naar ons huis het sneeuw steeds dieper werd en ik ook maar terug gegaan ben en in kiruna een paar van die sneeuw schoenen heb gehaald om woensdag als nog bij de cabin geweest om te kijken hoe het daad werkelijk zit met de sneeuw op die plek. Maar als wij er gaan wonen proberen wij als nog de weg gangbaar te houden zo dat wij nog op een makkelijke mannier bij de cabin te komen, desnoods met mountain bikes of op ski's dat wij een paadje open houden om er tussen door te komen, maar we houden ook rekening met extreme scenario's dat het sneeuw ons de baas is en wij de niet de sneeuw dat wij met die sneeuw schoenen door de sneeuw moeten om bij onze cabin te komen.

Snöskoter

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Snöskoter » 03 dec 2017 18:36

Brenda schreef:
03 dec 2017 18:29
maar we houden ook rekening met extreme scenario's dat het sneeuw ons de baas is en wij de niet de sneeuw dat wij met die sneeuw schoenen door de sneeuw moeten om bij onze cabin te komen.
Wat jij extreem noemt, lijkt me eerder de dagelijkse realiteit in de lange winter.
Ik vraag me anders ook af hoe je die 7km gangbaar wilt houden. Dan kun je beter helemaal stoppen met werken en dag in dag uit sneeuwruimen, lijkt me.

Hoe dan ook, helaas gaan wij het nooit weten hoe het je volgend jaar daadwerkelijk in je cabin vergaat. Jammer dat het morgen hier stopt.
Ga je niet een blog of zo beginnen? Dat we het wel nog kunnen volgen?

gj
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 825
Lid geworden op: 02 jan 2008 16:46
Land: Nederland
Locatie: Skåne / ZH

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door gj » 03 dec 2017 18:43

Wel eens gemountainbiked in losse diepe sneeuw?

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Leo » 03 dec 2017 19:48

gj schreef:
03 dec 2017 18:43
Wel eens gemountainbiked in losse diepe sneeuw?
Ik vermoed van niet (zeg ik als oud-wielrenner en mountainbiker die normaal van sneeuw toch wel de lol inziet). Van op toerski's door de lossen sneeuw ploeteren wordt je ook niet vrolijk. Althans niet als het moet om de bewoonde wereld of je huis te bereiken. En als alles wit is dan is het ook heel makkelijk om de weg kwijt te raken.

surstromming
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 934
Lid geworden op: 10 mei 2005 20:31

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door surstromming » 03 dec 2017 22:36

Mountainbiken in diepsneeuw ? Wil ik eerst wel eens zien.

Snöskoter

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Snöskoter » 03 dec 2017 22:44


Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Leo » 04 dec 2017 06:58

Snöskoter schreef:
03 dec 2017 22:44
Kan best.
Dat is het soort spelen in de sneeuw dat nog wel leuk is. Spijkerbandjes en raggen maar. Het wordt echt minder leuk als er geen echt vaste ondergrond is en je meer dan 20 cm losse sneeuw hebt. dan kunnen je wielen zomaar een 10-20 cm extra wegzakken en dat rijdt rot, het stuurt nog rotter (en zonder stuurmogelijkheid ook lastig om je overeind te houden; omvallen als je wiel vast staat is niet goed voor je velgen). En na verloop van tijd krijg je sneeuw in je schoenen.
En nogmaals dat is allemaal misschien wel leuk voor een beetje stoeien met de weersomstandigheden op een vrije zaterdagmiddag maar niet als het een "moeten" in het donker is.

Snöskoter

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Snöskoter » 04 dec 2017 09:16

En zeker niet als het dagelijks moet.

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Re: Noord Zweden in de winter

Bericht door Erwin_01 » 04 dec 2017 14:08

Het ga je goed, Brenda!
Jammer dat we hier niet meer verder kunnen lezen....

Ik hoop dat jullie het naar je zin zullen hebben in Noord Zweden!! ik vind het er prachtig.... vooral in de winter.... dus ik begrijp echt wel dat je dat graag wil... Geniet van de sneeuw en de stilte. De 2 mooiste dingen die er zijn.... naast een goede gezondheid uiteraard, want die zorgt er hier voor dat dit soort dingen niet meer kunnen, helaas.
Succes!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 8 gasten