preliminär a-skatt en Försäkringskassan

Post hier uw vragen en opmerkingen over wonen, werken en studeren in Zweden.
Dit forum is tevens voor vragen over (vakantie)huizen en de hieraan gerelateerde onderwerpen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
kirsten_zwedenlover
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 495
Lid geworden op: 17 okt 2003 14:06
Land: Nederland
Locatie: Vanaf december 2017: Mora

preliminär a-skatt en Försäkringskassan

Bericht door kirsten_zwedenlover » 02 nov 2017 20:05

Hej!

Mijn emigratie naar Zweden begint te naderen, over ruim een maand in het zover! :-)
De gemeente (mijn werkgever) helpt me met allerlei zaken en dat is natuurlijk erg fijn. Tegelijkertijd zoek ik ook zelf van alles uit en dat levert dan vervolgens wat vraagtekens op omdat de info niet helemaal overeenkomt.

Volgens mijn werkgever moest ik een formulier "Ansökan om preliminär A-skatt" opsturen. Direct vond ik dit al wat vreemd, omdat er het volgende bij staat:
Använd den här blanketten om du inte är folkbokförd i Sverige men är i Sverige i sex månader eller längre och arbetar hela eller delar av perioden.

Enfin, toch gedaan omdat ik nog niet in Zweden woon. Vervolgens kreeg ik mail van Skatteverket dat ik in december opnieuw zo'n formulier moet aanvragen omdat mijn aanstelling pas op januari ingaat. Ook aan hen gevraagd of het wel het goede formulier is, omdat ik permanent in Zweden ga wonen. Toen kreeg ik echter weer antwoord dat ik het formulier voor 2018 vanaf december kan downloaden van de site.

Ondanks dit vraag ik me af of ik dit formulier dus wel nodig heb? Zou ik niet een ander formulier in moeten vullen om dat ik definitief in Zweden ga wonen?

Mijn werkgever heeft tevens aangegeven dat ik na het ontvangen van mijn persoonsnummer een E106 formulier moet aanvragen en me vervolgens moet aanmelden bij Försäkringskassan vanwege mijn "Rätt till vård i Sverige".

Op de website van Försäkringskassan staat op de pagina "Flytta till Sverige" echter dit: Du behöver inte anmäla dig eller registrera dig hos Försäkringskassan innan du ansöker om en ersättning.

https://www.forsakringskassan.se/privat ... ll_sverige
Dat wat mijn werkgever zegt kan ik alleen vinden onder het kopje als je als gepensioneerde naar Zweden verhuist.

Ik hoop dat jullie voor iets meer duidelijkheid kunnen zorgen.
Sverige i mitt hjärta! :heart:

Leo
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 265
Lid geworden op: 29 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Sverige. Daarvoor anders

Re: preliminär a-skatt en Försäkringskassan

Bericht door Leo » 03 nov 2017 07:41

Kan jeniet in detail helpen maar de situatie klinkt wel bekend. Ooit met migrationsverket gebeld en verteld dat ik een formulier had, of ik dat kon gebruiken.
Antwoord: nee, da's het verkeerde formulier. We sturen je het goede formulier op.
Formulier ontvangen, ingevuld en opgestuurd.
Een maand later komt er weer post, dat ik het verkeerde formulier had opgestuurd, met als service het goede formulier. Dat was uiteraard het formulier dat ik al had ;-)

friejoo

Re: preliminär a-skatt en Försäkringskassan

Bericht door friejoo » 03 nov 2017 12:10

Je schrijft niet waar je dat E106 formulier moet aanvragen. Als je dat in Nederland moet doen klopt er iets niet. Dat houdt dan n.l in dat je in Nederland verzekerd moet blijven. Dat geldt alleen als je een Nederlandse werkgever hebt.
Mijn man was het 1e jaar dat wij hier woonden nog in dienst van zijn Nederlandse werkgever. Hij moest toen bij de Nederlandse zorgverzekering een E106 formulier aanvragen en opsturen naar forsäkringskassan. De kosten worden dan verhaald op Nederland. Iemand met een uitkering uit Nederland en geen inkomsten in Zweden moet zorgverzekering in Nederland betalen en het E121 formulier aanvragen en naar forsäkringskassan sturen.
Zoals jij het beschrijft heb je inkomsten in Zweden en niet uit Nederland. Hun verhaal klopt dan niet. Let er goed op dat jou gegevens evt. goed doorgegeven worden naar Nederland. Je bent anders niet de 1e die daar veel problemen mee kan krijgen. Als je dus geen inkomsten uit Nederland hebt, ook geen formulier aanvragen!

kirsten_zwedenlover
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 495
Lid geworden op: 17 okt 2003 14:06
Land: Nederland
Locatie: Vanaf december 2017: Mora

Re: preliminär a-skatt en Försäkringskassan

Bericht door kirsten_zwedenlover » 04 nov 2017 08:41

Bedankt voor jullie reacties.

Was misschien niet helemaal duidelijk in welk land het moet. Er staat dat ik na het krijgen van mijn persoonsnummer het E106 formulier moet aanvragen bij Föräkringskassan a.d.h.v. het formulier FK 5456. Als ik dat binnen heb moet ik het formulier opsturen 'intyg om rätt till vård i Sverige' (FK 5434).
Sverige i mitt hjärta! :heart:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten