Herfstvakantie 2002 I

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 30 okt 2002 08:26

Vrijdag 18 oktober 2002.
De reden voor deze vakantie was het ophalen van eikenhouten traptreden voor in ons verbouwde huisje in de Achterhoek. Een mens verzint toch smoezen niet?
We reden met twee auto's. Onze dochter Hester en haar vriend Rudy gingen ook mee.

Om half 8 in de ochtend weg. Wisselend weer. Even voor Bremen koffie gedronken. Waterkoud. Verder naar Puttgarden. Om 20 over 1 in de haven. Even met de hond gelopen. De rest van de koffie opgedronken. Aan de overkant zagen we de zon schijnen. Om kwart voor 2 vertrok de boot. Om half drie reden we met zon Denemarken in. Onder Kopenhagen werd het miezerig. In Zweden werd het echt slecht. Moeilijk rijden. Bij Eslöv koffie gedronken in een wegrestaurant. Om kwart over 7 in Öljehult. (In mijn reisverslag van de kerstvakantie van 2000/2001 staat een beschrijving van het huis van onze gastvrouw) Natuurlijk was iedereen er weer. Ik had er eigenlijk geen rekening mee gehouden. Ik was moe van de reis, maar daar mocht ik niet aan toegeven. Kerstin was er, Maaike was er, Vivi en Lar-Olaf waren er uiteraard ook, want we zouden een deel van hun huis bewonen. Er stond weer van alles te eten en drinken klaar. Heel gezellig en lekker.

Zaterdag 19 oktober.
Gisteravond zagen we al dat er op de auto's iets bleef liggen. Dat duidde op nachtvorst. Vannacht zag ik het behoorlijk sneeuwen, maar het bleef niet echt liggen. Om kwart over 8 wakker. Het sneeuwde licht en hier en daar waren wat witte vlekken.
Gedouched (of gedoucht?) in het souterrain, lekker warm daar met de houtkachel. Na een kop koffie naar Tingsryd voor een bezoek aan warenhuis Börjes. Natuurlijk daar koffie gedronken met een broodje garnaal, vaste prik. Daarna boodschappen. Intussen ging het steeds harder sneeuwen en het bleef liggen. In de boekwinkel een paar verjaardagskaarten gekocht en blauw-geel lint. Terug naar Öljehult. Kerstin zou ons om kwart over 1 ophalen om in Tingsryd naar de tweedehandsboekwinkel te gaan en daarna naar het concert in de Söderportkyrka. Het was wit en we glibberden over de weg. Geen wonder, want nog niemand had winterbanden, wie rekent nou op zo'n vroege sneeuw in het zuiden.
Maaike reed mee. In de winkel een leuk boek over Småland gekocht met mooie aquarellen. "Dröm att leva" van Håkan besteld bij het antiquariaat. De man zou voor me zoeken. Kerstin moest nog boodschappen doen en wij gingen gedrieën naar Börjes voor, jawel koffie en garnalenbrood. Daarna naar de kerk geglibberd.
Door de sneeuw was nog niet eens de helft van de kerk gevuld. Een leuk programma voor strijkorkest. Nagepraat met twee Nederlandse violisten die in dit orkest meespelen.
Na het concert, het werd schemerig, teruggereden naar Öljehult. Sneeuwval zoals we in jaren in Nederland niet hebben gehad. In Tingsryd waren de straten al geschoven, de hoofdweg, nummer 30 naar het zuiden, niet. Intussen werd het donker. We gleden de afslag naar Öljehult voorbij en moesten kruipend langzaam doorrijden naar de volgende. Het bleef zwaar sneeuwen.
Onderweg kregen we het vermoeden dat de stroom was uitgevallen. Dat was 's ochtends ook al even gebeurd. Men heeft op deze zware sneeuw natuurlijk niet gerekend; de bomen langs de leidingen waren dus nog niet gesnoeid. Doordat de bladeren nog aan de bomen hangen kan er veel meer sneeuw op blijven liggen en daardoor hangen de takken over de kabels en breken zelfs af.
Goed, het huis was inderdaad overal donker op een kaarsje na. Hester en Rudy hadden van Vivi een petroleumkachel gekregen waarop je ook water kunt koken. Erwtensoep warm gemaakt en lekker brood erbij. Waxinelichtjes en kaarsen aangestoken. De verwarming circuleerde niet meer, maar de radiatoren koelden niet erg snel af. Canasta gespeeld bij kaarslicht en om 12 uur naar bed. Vivi en Lars-Olaf hoopten dat deze nacht de stroom zou terugkomn.

somsen13
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mar 2001 02:00
Locatie: Hengelo, Ned. , veel Munkfors

Bericht door somsen13 » 30 okt 2002 15:04

Mooi begin van je vacantieverslag,Jan.
Je raakt al wat ingeburgerd in je nieuwe
woonplaats getuige het laatste woord.
In afwachting. Groet, Freek.

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 31 okt 2002 03:49

Ja, een typefout kan soms dialect lijken. Ik had er niet eens op gelet. Maar vergeet niet dat dit in de hele Achterhoek voorkomt he, en ik woon vandaag op de kop af al 29 jaar in deze regio. Geen wonder dat je iets van de eigenaardigheden overneemt. Ja Freek, ook hier is het leven goed, al wordt het ook hier steeds drukker. Maar dat zul jij in Hengelo ook wel ervaren. :wink:

somsen13
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 178
Lid geworden op: 29 mar 2001 02:00
Locatie: Hengelo, Ned. , veel Munkfors

Bericht door somsen13 » 31 okt 2002 14:50

Vooral nu,Jan, terwijl de nieuwe Ikea jubelt dat ze in de eerste maand al een kwart
millioen bezoekers hebben mogen begroeten,
heeft de gemeente in haar grote wijsheid
juist nu, natuurlijk niet voor de opening van
dat zwinkeltje, besloten om een van de drukke
wegen in de stad voor maanden afte sluiten.
Overigens,Jan, ik ben een Saks en hou van
mijn taal, waarvan oa. het nederlands is af-
geleid. Je hoeft je dus niet te verontschul-
digen.
Groeten, Freek

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten