Herfstvakantie 2002 II

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 31 okt 2002 04:33

Zondag 20 oktober 2002

Om kwart voor 8 wakker. Veel korte droompjes over de electriciteit, maar nee hoor, geen stroom. De pomp van de bron doet het ook niet, dus we hebben ook geen leidingwater; het wordt nu echt leuk. Ik zie buiten Lars-Olaf een tak in stukken zagen die van een boom is afgebroken en rakelings langs zijn auto is gevallen. We horen dat vlakbij het huis bomen over de weg liggen.
Gisteravond al kon Kerstin de straat niet uit. Ze is toen maar naar Tingsryd gereden om bij vrienden te overnachten. Onderweg gleed ze de berm in en reed daarbij 8 coniferen plat in een tuin. Gelukkig mankeerde ze zelf niets. De bewoners hebben haar naar Tingsryd gebracht en raakten op de terugweg zelf van de weg. Een buurman heeft ze er met de trekker weer uitgetrokken.
Van buren verderop in de straat hebben we een paar jerricans drinkwater gekregen; die hadden nog een voorraadje. Voor het toilet putten we emmers uit de regenton, maar die is nu leeg. Dan maar water uit de beek.
Er komt een sneeuwschuiver langs. Ronny, onze leverancier van eikenhouten traptreden, zit achter het stuur. Hij is een van de verantwoordelijken voor het onderhoud van de wegen in de winter. Vivi vindt het voor ons een hele belevenis en dat is het natuurlijk ook.
Het is nu 10 over 11 en er is nog steeds geen stroom. Rudy en Hester hebben zich nu ook gewassen, met ijskoud water, en zijn nu helemaal wakker. Kijken wat er vandaag nog meer gebeurt. Het zou deze week 10°-15° worden. Buiten ziet het daar niet naar uit. We zien wel.
Na wat heen en weer gepraat vertrokken we richting Tingsryd. Weg 29 genomen en door het bos naar Stenfors. Stenfors is een verlaten nederzetting van ijzergieters. Prachtige plaatjes, maar ook veel jonge berken die over de weg gebogen hingen. Die zijn niets meer waard. Soms reden we door de kruin van de boom. Nu blijkt langzamerhand de chaos in het bos. Er is ontzettend veel schade. Onderweg wat foto's gemaakt. We hoopten weer op weg 29 uit te komen om naar de zalmtrappen van Mörrum te rijden, maar we kwamen uit bij de camping in Tingsryd. Naar de antiekzaak tegenover de camping gegaan. Als we in de buurt zijn gaan we altijd even kijken. Er is een nieuwe eigenaar die zich meer toelegt op het restaureren van meubels. Hij had meubelstof in de aanbieding. Een paar meter gekocht + vulling en voeringstof voor de eetkamerstoelen thuis. Een koopje: SEK 300,-.
Terug naar Öljehult om de spullen weg te leggen. Via nr. 30 naar het zuiden richting Ronneby. Omdat we naar Mörrum wilden gingen we vanaf Hallabro de binnenlanden in om de hoek naar Karlshamn af te snijden. Het was een ravage. Overal bomen omver en takken afgebroken. Op de weg waren ze onafgebroken bezig bomen weg te halen. Ze lagen over electriciteitskabels die nog net niet knapten. Marijke vond het eng om er onderdoor te rijden.
Naar de kust toe werd het minder. Er was minder sneeuw gevallen. De zon begon te schijnen. Bij Mörrum naar de Mörrum ån gelopen. Mooie plekjes. We wilden wat drinken, maar we mochten met de hond het café niet in, dus langs het water gewandeld. Koud, ondanks de zon.
Terug naar Karlshamn om daar iets te drinken. Nou, geloof het maar niet; het was dicht of het ging dicht. Dus terug via de 29 richting Tingsryd. Thuis in Öljehult was er nog steeds geen stroom. De kamer verwarmd met de petroleumkachel. Kerstin kwam langs nadat haar auto uit de berm was gesleept. Even later kwam ook Olivier om te vertellen dat hij nog geen contact met Ronny had gehad over het zagen van de traptreden. Ronny zat op de sneeuwschuiver en moest helpen met opruimen in het bos.
We konden niet koken, dus Hester en Rudy haalden pizza in Tingsryd. Water warm gemaakt op de kachel en koffie gezet. Om 9 uur gingen alle lampen aan. ER WAS WEER STROOM, dus we konden kaarten met meer dan alleen kaarslicht. Om half 12 viel de stroom weer uit. Om kwart over 12 naar bed.

edsmits

Bericht door edsmits » 31 okt 2002 05:04

Hej Jan,

leuk verslag! Dat is weer heel wat anders dan zo'n zomervakantie. Je komt al een beetje in de stemming zo wat het inhoudt om in Zweden te wonen.

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 31 okt 2002 06:07

Hej Jan,
Leuke verhalen. Zo beleef je nog eens wat hè? Wij zaten rond dezelfde tijd in Zweden en hebben ook aardig wat sneeuw gezien. Alsof je door een kerstkaart wandelde. Dat de stroom het toen niet deed namen we maar op de koop toe :smile:

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 01 nov 2002 04:12

Hej Hajeem, waar zaten jullie?

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 01 nov 2002 05:09

Hej Jan,
We zaten in Halland in de buurt van Oskarström.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast