Herfstvakantie 2002 III

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 01 nov 2002 04:49

Maandag 21 oktober 2002

Zonder stroom opgestaan. Er blijft 1 radiator heet, hoe snappen we niet, maar we hebben het dus niet koud. Wassen doen we met warm water van de petroleumkachel.
Vanaf nu gaat het op en af. Als we terugkomen van een sneeuwwandeling met de hond staat Rudy onder een warme douche: er is stroom. Na de koffie maken we ons op om apart weg te gaan; Hester en Rudy gaan naar Ronneby en wij gaan loppismarkten zoeken. Vlak voor vertrek valt de stroom weer uit. Een paar uur later komen we thuis en zien de lampen aanschieten. We maken koffie en ik ga dit verslag schrijven. Dan valt het licht weer uit. Na 10 minuten brandt het weer.
Intussen zijn we in Tingsryd aangesproken door hier wonende Nederlanders over het feit dat we onze hond bij ons hadden. Hoe we dat hadden gedaan en zo. Zij hadden nog wel eens gedonder gehad met hun kat.
(Ik ben de eerste avond ontzettend verkouden geworden en maak een heleboel maar half mee.)
Terug naar Öljehult. Ik ben naar bed gegaan en Marijke ging naar Hallabro om mierikswortel te halen voor een papje tegen dreigende holteontstekingen.

Een uur later belde Olivier dat hij en Ronny waren begonnen met zagen. We zijn dus naar Skatemåla gereden. Ze stonden buiten te zagen aan een metalen zaagbok van Olivier op de oprit naar zijn directiekeet. Mooie eikenhouten palen die al 10 jaar hadden gelegen. Ze hadden gezaagd kunnen worden op de zagerij in Skåne waar Ronny zijn hout laat zagen, maar dat zou 2 maal zo duur zijn geworden. Ze doen het liever zelf.
Het was een mooi gezicht: twee mannen die in de open lucht onze traptreden staan te zagen. De sneeuw werd helemaal bruin van het zaagstof. Ik hoop dat de foto's lukken. Ik ben tussendoor ook nog even naar de vijver van Olivier gelopen met de hond. Ik laat hem niet los, ondanks het feit dat ik nog geen enkele jager heb gezien.
Terug naar Öljehult. Het diepvries elandenvlees gebraden. Gegeten met aardappels en sla. Hester en Rydy zijn nog niet terug. Die eten waarschijnlijk in Ronneby. We hebben nog steeds stroom.
Om 8 uur kwamen Hester en Rudy terug. Koffie gedronken en gekaart. In de avond is de stroom nog drie keer uitgevallen. Bij het slapen gaan was er nog stroom, konden we zelf het licht uitdoen. Wat een belevenis.

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 01 nov 2002 05:08

Hej,
Lezende over jouw dieprvriesrendiervlees dacht ik meteen aan de diepvries die natuurlijk vreselijk stond te ontdooien. Kennen ze in Zweden ook de aansprakelijkheid voor bedorven etenswaren en dergelijke zoals die in Nederland geldt? Bestaan er nog tips om de boel zo lang mogelijk goed te houden behalve ze het tegen heug en meug opeten? :sad:

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 04 nov 2002 04:09

Het was elandenvlees, maar ja, dat kan ook ontdooien. We hebben het buiten gelegd. Dat was koud genoeg om het niet te laten bederven. Of er zoiets als een schadevergoeding is weet ik niet; we waren er immers te kort voor in Zweden. Ik weet wel dat de electriciteitsmaatschappij in de krant nogal laconiek deed over de overlast; "zij waren immers ook slachtoffer van de onverwachte weersomstandigheden", zeiden ze. Tja.

jaap
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1345
Lid geworden op: 07 nov 1999 01:00
Land: Zweden
Locatie: Munkfors (S)
Contacteer:

Bericht door jaap » 14 nov 2002 11:59

Hej Jan,

Weer prachtige verhalen. Die stroomstoringen schijnen vooral in Zuid-Zweden schering en inslag te zijn. Tot nu toe hebben wij er in Mubkfors nog weinig hinder van gehad, maar daar liggen de leidingen ook al veel ondergronds.
Wij zijn op 19 okotober teruggereden en hebben onderweg ook wel wat last van sneeuw gehad, met name rond Götheborg. Het schijnt echter de volgende dag wel helemaal mis te zijn geweest.
Wij hadden in onze vakantie ook nog een bijzondere ervaring:
Toen wij bij ons huis aankwamen en beneden naar de rivier keken, waar ik behoorlijk wat bomen heb staan, zagen wij, dat er 8 bomen omlagen. Bij nadere beschouwing bleek, dat wij bevers op bezoek hadden gehad, die 8 bomen hadden omgeknaagd en 8 andere bomen al zover hadden bewerkt, dat die ook omgezaagd moesten worden.
Het waren echt behoorlijk grote bomen, waarvan ik niet meer had verwacht, dat ze die omver konden krijgen.<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: jaap op 14-11-2002 19:10 ]</font>

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten