Reisverslag Camper rondreis Midden-Zweden 2003

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Reisverslag Camper rondreis Midden-Zweden 2003

Bericht door walter » 16 aug 2003 21:31

Na onze vakantie in het zonnige Zuid-Frankrijk vorig jaar besloten wij al snel na thuiskomst dat het volgend jaar anders moest. Het zou Zweden worden. Dus al meteen informatie gezocht, Zwedenweb uitgespit over hoe op vakantie naar Zweden. Aangezien wij (Walter, Hellen (2x36) en 3 kinderen (3, 5 en 7)) geen kampeermiddelen hebben en altijd een tent of huisje gehuurd hebben ging onze eerste gedachten uit naar een bungalow rondreis of eventueel een caravan huren. We wilden in ieder geval wel een uitgebreidere eerste indruk hebben van Zweden dan alleen de directe omgeving van de verblijfplaats. Al snel viel de bungalowrondreis af ivm het in- en uitpakken, het liefst zouden we met een camper willen maar het huren was ons veel te duur. Het werd dus een caravan. Totdat we onze nieuwe vakantieplannen een keer aan vrienden vertelden en zij ons hun camper te huur aanboden voor een vriendenprijsje. Daar konden we dus geen nee tegen zeggen!

Aangezien we veel gehad hebben aan de ervaringen van andere reislustigen in Zweden hebben we besloten om onze ervaringen ook met de anderen op dit fantastische forum te delen. Veel leesplezier!


Week 1
Zondag 20 Juli vertrokken wij dus naar Zweden met de camper voor een rondreis Midden Zweden. We begonnen rustig, eerst nog goed ontbijten en dan op pad. Om ca 9.00 uur reden we uit Geldrop (bij Eindhoven) weg richting Puttgarden. Het ging fantastisch, de kinderen vonden het maar wat leuk en ook de verkeersdrukte veel reuze mee. We hadden alleen een file bij Hamburg ivm wegwerkzaamheden. Ca 30 km voor Puttgarden zijn we gestopt in Sütel op de door de ANWB voorgestelde overnachtingscamping aan zee, een keurige camping. De volgende morgen weer verder naar de boot, deze kwam net aan dus we hoefden maar 10 min te wachten. In Denemarken werden we gecontroleerd door een Nederlands sprekende douanier die alleen maar onze kinderen hoefden te zien (die we dus achteruit de camper moesten plukken) en toen konden we verder richting Kopenhagen om daar de brug naar Malmö te nemen.
Deze reden we nog voor het middaguur over. Het was de bedoeling om na een overnachting naar Astrid Lindgrens (ofwel Pippi Langkous) Park te gaan maar gezien het schema besloten we om er maar meteen naar toe te rijden. Hadden de kinderen een verzetje na twee dagen in de camper, wat overigens heel goed ging. Rond Malmö is het nog redelijk vlak en open maar al snel kwamen we in de bossen, en bossen en bossen. We hebben dus de rest van de middag in de bossen gereden, prachtig! Af en toe een stadje, in Vaxjö hebben we gepind (max 2000 Kronen per keer) en door naar Vimmerby. Daar kwamen we onze eerste (en laatste) volle camping tegen. Omdat het onze eerste keer was met een camper hadden we besloten om altijd op een camping te gaan staan, ook om wat voorzieningen te hebben voor onze kinderen.De camping bij het park was dus vol, door naar de volgende: Nossbaden Camping (ook bij Vimmerby), 5 autominuten van het park. Een redelijke camping, we troffen het ook niet want ook deze camping was zo goed als vol en er waren alleen maar drassige plaatsen. We moesten dus voorzichtig zijn bij het neerzetten van de camper. We zaten dan ook meteen vast in een pas aangelegde grindgeul, maar met vereende krachten van direct toegeschoten kampeerders kwamen we al snel weer los.

Dinsdag dus naar Astrid Lindgrens Park. Helaas zat het weer ons niet mee, het regende af en toe. Desondanks is het voor de kinderen een leuk park. Tijdens een regenbui van meer dan een half uur hebben ze zich prima vermaakt met het verkennen van 3 Zweedse minihuisjes terwijl papa en mama onder een parapluutje op een bankje zaten toe te kijken. Gelukkig klaarde het in de loop van de middag weer op en konden we op toen we weer terug waren op de camping nog een waterfietstochtje maken over het meer.

Na een nacht slapen besloten we richting het noorden te gaan. Vlakbij Vimmerby is er een natuurreservaat, een oerbos, waar we een prachtig uitgezette wandeltocht hebben gemaakt. Het was ook onze eerste kennismaking met de grindwegen en de rust van de geweldige natuur. Ook de kinderen vonden het prachtig: rotsen, klimmen en klauteren over omgevallen bomen, planken pad over het veen etc!. Omdat de wandeltocht wat langer duurde dan gedacht en we toch vroeg op de volgende camping wilde zijn hebben we de zuurstokkenstad Granna maar overgeslagen en zijn we langs het Vätternmeer via Motala naar een camping aan de top van het Vätternmeer gereden: Harge Bad & Camping. Daar hadden we een prachtige ruime plek aan de rand van de camping. Het openbare zandstrand (met zwembad) lag vlakbij dus de volgende dag bij prachtig weer samen met de vele Zweden genoten van de zon, water en wind (en dus golven). Hier moest natuurlijk ook voor de eerste keer onze opblaasboot voor de dag gehaald worden en omdat ik met alle kinderen een keer uitgebreid bootje moest varen had ik dus op het einde verbrande knieen.

We wilden nog verder naar het noorden, dus op naar Börlange. Onderweg zijn we gestopt in Örebro, om inkopen te doen en om het kasteel te bekijken. Het kasteel ligt mooi in een leuk stadje, helaas hadden we vandaag weer wat last van regenbuien. De rondleiding was interessant maar wat langdradig voor onze kleinste kids. Die vonden die houten vloeren maar wat prachtig klinken. In Börlange stonden we op Mellstaparken camping, een leuke gezinscamping met een mooie speeltuin en een pierebadjemet uitzicht over de Dalälven rivier. Ik moest er hier uiteindelijk aan: Midgetgolven papa?! Dit is blijkbaar gezien de drukte volkssport nummer 3 (na ijshockey en voetballen). De volgende dag hebben een een dagtrip gemaakt naar een oude boerderij uit 1300 in Ornäs en de kopermijn in Falun. Zeker de mijn in Falun is de moeite waard, zelden zo'n goede (duitstalige) rondleiding gehad. Ook voor onze kinderen was het goed te doen. De kleinste heeft er een paar nieuwe sandalen aan overgehouden omdat deze en versleten en zo vies waren dat het nu toch echt niet meer kon. Dus op de terugweg naar Börlange in het megakoopcentrum in de koepel voor een habbekrats 3 paar schoenen gekocht. Omdat het weer gelukkig weer opklaarde konden de kinderen zelfs nog even in het pierebadje spelen, ook met dank aan de late zonsondergang.
Laatst gewijzigd door walter op 28 okt 2005 00:19, 1 keer totaal gewijzigd.

walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Week 2

Bericht door walter » 16 aug 2003 21:38

Week 2
Zondag 27 Juli. De eerste week zit er al weer op, het rondtrekken bevalt zeer goed dus we gaan nog een stukje noordelijker. We willen naar Rättvik aan het Siljan meer. Daar was volgens de boeken een niet zo'n grote camping maar helaas begon daar de Classic Car Week en het was dus druk, te druk volgens ons. Wel veel grote oude amerikaanse auto's. We zijn maar doorgereden naar Orsa waar een grote camping ligt. Gelukkig was het niet zo druk, de vakantie van de Zweden loopt ten einde. Onderweg kwamen we nog langs Nusnas waar ze de bekende Dalarnapaardjes maken. We hadden op de camping een mooi plekje in het bos met uitzicht op het meer. Dit Orsa-meer is overigens perfect voor kinderen: Het duurt eeuwen voordat het meer diep wordt. De meeste andere meren die we bezwommen hebben zijn overigens ook zeer kindvriendelijk door de vlakke oevers. Er is ook een avonturenzwembad en (natuurlijk!) een avonturenmidgetgolf, beide niet in de prijs inbegrepen. Maandag ochtend hebben we eerst het Berenpark bezocht, op zich zie je niet zoveel van de dieren omdat ze gewoon op een heuvel een stuk bos omheind hebben en daar een pad met uitzichtpunten tussen hebben gemaakt. De kinderen vonden het echter weer prachtig en op de uitzichtpunten konden wij ook prima genieten van het uitzicht over het gehele gebied. Daarna heben we 's middags een rondrit gemaakt om het Orsa-meer met een bezoek aan het openluchtmuseumpje (Gammelgård of Hembygård) in Våmhus. Mora was druk en toeristisch. 's Avonds met onze oudste 2 maar weer aan het midgetgolven geslagen.

Omdat we voor ons gevoel wat voorliepen op ons schema besloten we om toch nog maar iets noordelijker te gaan dan dat we gepland hadden. In de buurt van Särna (150 km verder, we zaten nu op totaal ruim 2000 km) ligt de hoogste waterval van Zweden de Njupeskar in het Fulufsjället natuurreservaat. Het is de tocht meer dan waard. Wanneer je voorbij Särna de hoofdweg afslaat richting Fulufsjället kom je op een prachtige 30 km lange weg. Uiteindelijk bij de parkeerplaats van de waterval aangekomen moet je nog 2 km lopen over een prachtig aangelegd pad door een unieke stukje natuur in Zweden. Het weer was prachtig, de waterval indrukwekkend, zeker voor onze kinderen die nog nooit een waterval hadden gezien. In de winter bevriest de waterval volkomen en is het de hoogste ijswand (125 meter) die te beklimmen is.

Op de eenvoudige maar mooi gelegen camping in Särna hebben we overnacht nadat de kinderen eerst met het in Orsa gekochte schepnetje eindelijk visjes gevangen hadden en we het prachtige oude houten kerkje bekeken hadden. We wilden overigens ook de "nieuwe" kerk bekijken maar die was al gesloten, echter op de begraafplaats die eromheen lag viel het ons op dat er allerlei tuingereedschap open en bloot hing om als bezoeker de graven te verzorgen! Op deze camping hadden we overigens voor de enige keer serieus last van muggen en dan die in de hele kleine uitvoering.

Het volgende grote doel was de scherenkust boven Göteborg dus we moesten weer naar beneden. Omdat het weer woensdag tijdens de rit slechter werd, het ging zelfs regenen, zijn we wat verder gereden dan gepland en kwamen we uit in Arvika. Op de camping aangekomen bleek er een scheur in de achterband te zitten dus weer snel naar de bandenspecialist in Arvika. Daar meteen ook een wandeling gemaakt door het plaatsje en weer nieuwe sandalen moeten kopen voor onze kleinste omdat ze na 2 dagen alweer kapot waren gegaan. Op weg naar de camping kwamen we een McDonalds tegen en het was bijna etenstijd dus.... Op de camping aangekomen wilden de kinderen graag nog op het meer varen. Het weer was weer een stuk beter geworden en op deze camping hadden ze motorboten (speedboten volgens onze oudste) te huur. De huurprijs was acceptabel (ca 20 euro voor 4 uur) dus vooruit dan maar, zwemvesten aan en varen! Om half tien de boot weer ingeleverd en weer een geweldige ervaring rijker.

De volgende dag een stukje naar beneden gereden, naar Bengtfors, een camping aan het Lax-meer. Hier vanwege het mooie weer 2 dagen gestaan, de kinderen konden heerlijk spelen in het meer. 's Avonds aan de oever een kampvuur gemaakt met een ander Nederlands gezin en hierop marshmellows bereid.

Zaterdag, op naar de zee! Omdat de vakantie dit weekend voor de meeste Zweden over is verwachtten we eenvoudiger aan een campingplaats te komen (wat ook klopte). Onderweg in Tanumshede de rotstekeningen bekeken uit de bronstijd. We hadden de tip gekregen om dan eerst naar het museum (vanuit Ed) net voor Tanumshede te gaan omdat daar een Nederlandse vrijwilligster rondleidingen gaf. Het was inderdaad een zeer interessant verhaal wat ook door onze kinderen, zeker de oudste, gewaardeerd werd (ook het ijsje dat ze van haar kregen). Vanuit Tanumshede door naar Grebbestad aan de zee. Echt een drukke badplaats, we hadden nog niet zoveel mensen in Zweden bij elkaar gezien maar gelukkig was de uittocht op de campings al begonnen en konden we daar eenvoudig aan een plaatsje komen. De scherenkust is prachtig om te zien, de zee is net zo helder als de meren in het binnenland. Alleen bij deze camping zaten er kwallen in het water dus dat was wat minder.
Laatst gewijzigd door walter op 28 okt 2005 00:20, 1 keer totaal gewijzigd.

walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Week 3 en slot

Bericht door walter » 16 aug 2003 21:44

Week 3
Zondag 3 Augustus weer een stukje naar het zuiden, naar Marstrand, een plaatsje op een eilandje net boven Göteborg met als blikvanger een echt fort. De camping had gelukkig nog plaats, de zee was zonder kwallen, zeer kalm ( de golven worden al eerder op de kleine eilandjes gebroken) en de wasmachine op de camping had zijn werk weer gedaan. Onderweg waren we naar Nordens Ark dierentuin geweest omdat er onder ander ook elanden zouden zijn, we hadden het nagevraagd bij de receptie en de aardige vrouw had het aan haar zoontje gevraagd die er vorige week nog was geweest. Alleen die had zich waarschijnlijk vergist met rendieren, dus geen eland te zien. Maar toch een aardig dierenpark om de typische en bedreigde dieren uit het noorden te bekijken.
Maandag meteen met het pontje over naar het autovrije Marstrand. We waren wat te vroeg, het fort ging pas om elf uur open dus we hadden alle tijd om de prachtige omgeving te bekijken. Ook het fort is een aanrader.Je mag er zonder gids in, je krijgt dan een brochure met plattegrond en uitleg mee. Voor de kinderen was dit natuurlijk ideaal. Ze konden zelf rondsnuffelen en vanalles ontdekken, zelfs een grote geheime gang die onder de binnenplaats doorliep. En op de toren een prachtig uitzicht over de kust.
's Middags weer terug naar de camping, wat zwemmen, krabbetjes vangen en 's avonds als afsluiter met het hele gezin een potje midgetgolven.


De grote terugreis stond voor de boeg, maar wel me een belangrijke tussenstop: Legoland! Na de ferry Helsingborg-Helsingoer genomen te hebben kwamen we eind van de middag aan in Billund, Denemarken. Hier namen we de camping en kochten we alvast een 2-daagse pas (voor de prijs van 1 dag ivm ANWB actie). Die 2e dag hebben we niet gebruikt omdat we de eerste dag al alles gezien hadden en we dan liever wat rustiger thuis wilden komen. We hadden al te horen gekregen dat het donderdag en vrijdag meer dan 37 graden kon worden in NL en zaterdagochtend moesten we de camper schoon weer inleveren.Dus zijn we donderdag naar huis gereden waar we om 7 uur 's avonds aankwamen. Onderweg op de duitse autobahn nog een verongelukte camper gezien en dan schrik je van wat daar van overblijft (niets, behalve de cabine met onderstel)).

Al met al een zeer geslaagde vakantie, voor herhaling vatbaar. Zweden is een prachtig land en zeer kindvriendelijk.
Het rijden met de camper is ons zeer goed bevallen. De kinderen konden zich onderweg goed vermaken. Veel campings hebben een speciaal camperservice station waar je de tanks kunt legen cq vullen.

Nog wat opmerkingen/tips:
- Midgetgolven is Hot
- Onderweg geen douane gezien behalve bij de eerste binnenkomst in Denemarken.
- Er zijn geen kleine zweedse caravans
- De gehaktballetjes smaken in Zweden veel beter dan bij de IKEA in NL
- Er rijden niet alleen Volvo's en Saabs in Zweden, wel veel Nederlanders met een Volvo.
- Het zuid-oosten is ook mooi, maar minder toeristisch
- Pin niet meer dan 2000 kronen, je krijgt anders een melding waardoor je denkt dat of je pas niet werkt of er te weinig geld op je rekening staat. Pas op het bonnetje staat dat 2000 het maximum is.
- Vraag van tevoren een SCR pas aan zodat je snel kunt inchecken bij de campings.
- Ga in Juli niet naar de kust of kom heel vroeg op de camping aan.
Laatst gewijzigd door walter op 28 okt 2005 00:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Liesje
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 238
Lid geworden op: 13 nov 2000 01:00
Locatie: Schiedam NL

Bericht door Liesje » 16 aug 2003 22:48

Hej Walter,

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om voor de Zwebbers dit verslag te schrijven.
Fijn om te lezen!!!

Liesbeth

hedelman
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 340
Lid geworden op: 12 sep 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Amsterdam, Holland

Bericht door hedelman » 17 aug 2003 10:00

Walter,
Een heel leuke beschrijving van je vakantie gemaakt, sommige plaatsen waar je geweest was kende ik, o.a. Orsa, Njupeskär, maar is al weer jaren geleden, ga daar zeker allemaal nog eens een keer naar terug.
Ben je nu ook aangestoken door het Zwedenvirus en het volgende jaar weer?
Hälsningar HenkE

Hans Kappert
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 179
Lid geworden op: 22 feb 2003 01:00
Locatie: Hof van Twente
Contacteer:

Bericht door Hans Kappert » 17 aug 2003 14:50

Onze complimenten voor dit mooie verslag. :clap: :clap: :clap:

walter
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1777
Lid geworden op: 22 aug 2002 02:00
Land: Nederland

Bericht door walter » 17 aug 2003 22:26

@Hedelman, en de anderen,

Bedankt voor de reacties, het was het minste wat ik voor deze gemeenschap terug kon doen.

Het was een onvergetelijke vakantie en we komen ook zeker terug.
De vraag is door omstandigheden alleen wanneer.
We zullen dan ook Stockholm gaan aandoen en het zuid-oosten eens nader gaan bekijken.

Walter

hajeem
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 645
Lid geworden op: 05 jun 2002 02:00
Locatie: halland

Bericht door hajeem » 18 aug 2003 07:45

Hej Walter,
Bedasnkt voor je verslag. Het was leuk om te lezen. Jammer dat het weer af en toe minder was.

billie
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 92
Lid geworden op: 19 jun 2003 00:22
Locatie: Noord Holland
Contacteer:

Bericht door billie » 18 aug 2003 10:11

Hej Walter.

Een mooi verslag met prachtig fotos ...ik heb genoten bedankt! :clap:
Zo te horen een zeer geslaagd vakantie

gr. Billie
Dont pee down my back and tell me its raining

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 14 sep 2003 23:36

Dag Walter,
Ik vind het zo leuk om te lezen dat met name kinderen zo genieten van Zweden. Wij hebben dezelfde ervaring. Ze zijn nu volwassen, maar als het even kan gaan ze er weer heen. We hebben als gezin een aardige vriendenkring opgebouwd in Zweden, dus we zijn er regelmatig te vinden. Deze zomer konden we niet weg, maar over 4 weken zit ik er weer: een simpele directiekeet, maar wel midden in het bos, dus ontmoetingen met elanden zitten er dik in. Wie weet maak ik weer een verslag.
Jan

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten