Reisverslag Zuid-Zweden en Stockholm

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Findus
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 mar 2003 01:00

Reisverslag Zuid-Zweden en Stockholm

Bericht door Findus » 23 aug 2004 22:32

Voor wie het leuk vindt om te lezen volgt hier een reisverslag van onze Zwedenreis afgelopen zomer. We (Mark, Dorinda, Mirjam (7) en Marieke (5) zijn op donderdag 15 juli vertrokken vanuit Deventer. Toen ik voor de vakantie aan Mirjam vroeg of we nu, net als vorig jaar, weer twee dagen naar Vimmerby moesten, zei ze: "Nee. Drie dagen." Vimmerby wilden we allevier weer, en Stockholm ligt dan mooi in de goeie richting. We begonnen met een paar dagen Malmö. Lekker met de fiets de stad in en heerlijk eten op het Lilla Torg. Via Växjö en Katthult kwamen we aan in Vimmerby. Dezelfde camping aan het park als vorig jaar, dus de kinderen zagen we niet meer. Die maandag dat we Astrid Lindgren Värld in gingen, regende het. Helaas waren we niet zo goed tegen de regen gekleed als de meeste Zweden, dus verkleumd liepen we het park rond. Gelukkig werd het om een uur droog, mooi op tijd voor de grote voorstellingen. We hebben een fotorolletje volgeschoten. Die avond viel de regen met bakken uit de hemel en hadden we medelijden met al die dappere kampeerders. De volgende dag was het stralend weer en dus was het park ook een stuk drukker. Mirjam had een tekening gemaakt voor haar grote voorbeeld Ronja, die er oprecht blij mee leek. De halve dag zaten we bij Mattis' burcht en schoten we weer een rolletje vol. We bleven tot het bittere eind en vooral Mirjam was erg bedroefd toen we het park uit gingen. We barbecueden en overnachtten op de parkeerplaats.

Woensdag 21/7 reden we in één keer goed naar de camperplaats Langholmen. Dat heeft wel wat, overnachten onder de brug. Met de fiets naar Gamla Stan en daar op slag verliefd geworden op Stockholm. De volgende dag naar Skansen gefietst en genoten. Als je behalve Astrid Lindgrenfan ook Pettson & Findusfan bent, moet je helaas ook naar Gröna Lund. Daar staat nl. hun huis, vol grappen en leuke ontdekkingen. En als je toch in Stockholm bent én Astrid Lindgrenfan, ga je ook naar Junibacken. Dat is een soort overdekt kabelbaantje dat je langs allerlei taferelen voert uit haar boeken. Heel mooi en leuk gedaan, maar een beetje duur voor alleen zo'n ritje. Verder is er nl. weinig te beleven. In Gamla Stan vonden we een geweldig winkeltje met Middeleeuwse kleding én patronen, ook voor kinderen! Helemaal gelukkig waren de meiden, want nu zou mamma echte Ronjakleren en jonkvrouwenkleren kunnen naaien!

Zaterdag 24/7 vertrokken we, na een boottocht door Skärgarden, naar Nora. Dat ligt iets boven örebrö. Helaas was de camping vol en moesten we verder zoeken. We belandden op een heel idyllisch campinkje met een iets te idyllisch toilet: een houten plank met emmer eronder. Na een paar dagen waren we dat toch wel zat en moest er nodig een was gedaan worden, dus op naar Nora waar inmiddels wel plek was. Het stadje was zo leuk dat we gelijk even bij de makelaar in de etalage hebben gekeken. Maar ja, vind er maar eens een baan (als bibliothecaris of zo)...

Vrijdag 30/7 reden we, na een paar heerlijk rustige dagen, via Karlsborg en de westelijke Vätternoever naar Värnamo. Dat is ook al een aardig stadje met een mooie Hembygdsgard en goed onderhouden speeltuinen. En waarom kan zoiets nou nooit in Nederland heel en onbegraffitied blijven?! Dankzij de markt scoorden we een mooi Kubbspel voor de cavia-oppas en een encyclopedisch woordenboek voor Dorinda, die nl. net haar cursus Zweeds had afgerond. En hoera voor de kinderen: eindelijk troffen ze op de camping Nederlandse vriendjes! Dat hief voor hen het ongemak van de hier ook aanwezige muggen enigszins op.

Maandag 2/8 nog een laatste bezoek aan Malmö en de volgende dag helaas, helaas weer naar huis.

De camper heeft het gehouden (hij is uit 1978 en moest vlak voor de reis nog gerepareerd worden waadoor hij ons een dag langer in Nederland hield), we kunnen weer even vooruit met onze herinneringen en we hebben nog iets verstandigs gedaan in Zweden: onze kinderen vinden uitslapen zonde van de tijd en met uitslapen bedoelen ze dan na zeven uur nog in je bed liggen. We hebben met ze afgesproken dat ze een ijsje zouden krijgen als ze tot zeven uur stil zouden zijn. Ze hebben zowaar bijna elke dag een ijsje gehad! En wij een goede nachtrust en fitte kinderen! Hopelijk werkt die truc volgend jaar nog, mocht dat nodig blijken te zijn.

Wat me nog opviel dit jaar is dat de horeca in Zweden veel goedkoper is dan in Nederland. Je kunt er goedkoop lunchen en als je er thee of koffie bestelt, krijg je tenminste een flinke mok.

Zo, nu genieten we nog lekker na van deze reis voor we plannen maken voor volgend jaar. Géén Vimmerby dan, helaas! Misschien Dalarna?!

Erik Nugteren
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 560
Lid geworden op: 06 mar 2000 01:00
Land: Nederland
Locatie: Barendrecht, soms Munkfors
Contacteer:

Bericht door Erik Nugteren » 25 aug 2004 20:47

Leuk om weer eens een verslag te lezen.
Ook wij hebben ons hart aan Stockholm verpand. Het winkeltje met de middeleeuwse kleding hebben we niet ontdekt. Nu is het ook al weer een paar jaar geleden dat we daar waren. Lijkt me echt heel leuk!!
Kun je nog wat meer vertellen over Junibacken? Je vindt het duur zeg je?
Waar moet ik dan aan denken?
Het staat namelijk ook nog op ons lijstje. Onze kinderen en vooral ook ik zijn grote Astrid Lindgrenfans.
En Grona Lund? Kun je daar nog wat meer over vertellen?

Angélique

Beesje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1149
Lid geworden op: 02 mei 2001 02:00
Locatie: Bålsta (sthlm-Uppsala)

Bericht door Beesje » 25 aug 2004 20:53

Kijk ook naar www.gronalund.com en www.junibacken.se

Groetjes,

Beesje

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 25 aug 2004 23:01

Hej Angelique !
Junibacken is als Astrid Lindgren fan zeker een must. Het is prachtig gemaakt en op het eind is een winkeltje waar heeeel veel Astrid Lindgren puzzels, boeke, cd's , kalenders, posters enz..... te kijk en te koop zijn. Als je kinderen hebt vinden die het bovendien prachtig om in Villa Villekula te spelen. Als je dat graag hebt kan ik je wat foto's sturen.

Findus
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 mar 2003 01:00

Bericht door Findus » 26 aug 2004 16:26

Ik vond Junibacken inderdaad ook een must voor Astrid Lindgrenfans, en 95 kronen of zoiets is heus niet onoverkomelijk, maar voor de tijd die je er kwijt bent is het een tikje aan de hoge kant. (Astrid Lindgren Värld is twee keer zo duur, maar daar zit je vier keer zo lang, snap je?) Maar dat ritje met de 'verhalentrein' is grandioos... Het zit op ons netvlies gebrand, gelukkig maar, want je mag er geen foto's nemen!

Findus
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 mar 2003 01:00

Bericht door Findus » 26 aug 2004 16:42

Hej Angélique,

Nog even over Gröna Lund: dat is leuk als je van kermissen houdt. Wat Pettson & Findus daar te zoeken hebben, weet ik ook niet. Dat had ik liever in Junibacken aangetroffen.

fjällräven
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 450
Lid geworden op: 10 okt 2003 19:58

reisverslag zuid zweden en stockholm

Bericht door fjällräven » 26 aug 2004 19:38

Hej Findus

Toen wij in Junibacken waren, in 1998(al zo lang geleden, tijd
om weer eens heen te gaan) waren Petsson en Findus er wel te
zien. Findus was de eerste die we zagen toen we er aankwamen.


fjällräven

Erik Nugteren
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 560
Lid geworden op: 06 mar 2000 01:00
Land: Nederland
Locatie: Barendrecht, soms Munkfors
Contacteer:

Bericht door Erik Nugteren » 27 aug 2004 11:13

Bedankt voor al jullie informatie.
Junibacken lijkt me heel erg leuk.
Gronalund is meer iets voor mijn oudste dochter en Erik.
De foto van de vrije val was genoeg voor mij om te beslissen dat ik daar niet in hoef.

Wat betreft kinderen: ja die heb ik drie stuks, dus ik denk dat dat wel goed zit. Hoewel ik zonder kinderen ook geniet van zulke parken hoor.
Als je de rondrit door junibacken doet, kun je dan verschillende talen kiezen?

Angélique

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 27 aug 2004 11:22

Ja, zelfs Nederlands. Alleen, toen ik er de laatste keer was (december ll) was het bandje stuk zei men.

Findus
Zweden Liefhebber
Zweden Liefhebber
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 mar 2003 01:00

Bericht door Findus » 29 aug 2004 18:46

Afgelopen zomer was er geen Nederlands, wel Engels o.a.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 7 gasten