Gotland, deel 3

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Annette
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 243
Lid geworden op: 04 okt 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Utrecht en soms omgeving Emmaboda

Bericht door Annette » 02 feb 2001 19:15

Reisdag 7<P>Waarschijnlijk lijd ik af en toe aan vakantiestress, want elke vakantie word ik wel even ziek. Nu ben ik echt gammel en behoorlijk verkouden en we maken er vandaag dan ook maar een rustig dagje op de camping van. We hebben genoeg te lezen bij ons dus we kunnen ons zo ook prima vermaken.<P>Reisdag 8<P>Nog steeds gammel, we doen weer niet veel. Tiemen heeft wel even wat actie nodig dus hij gaat even een stukje hardlopen en ’s avonds voel ik me al weer een beetje fitter en fietsen we een uurtje in de omgeving van de camping. <P>Reisdag 9.
Vandaag gaan we naar Fårösund. Fårösund is een stad vlakbij een restricted area voor “aliens”, als ik dat lees moet ik altijd lachen en zie ik mijzelf al als een marsvrouwtje door de straten lopen. Vlakbij Fårösund, in Bunge, is een heel erg leuk openluchtmuseum, Bungemuseet. In dit openluchtmuseum staan oude huisjes, bildstenar, een molen van lang, lang geleden. Wij verbazen ons erover dat er allemaal antieke gebruiksvoorwerpen voor het grijpen liggen in de huisjes, dat is iets wat je volgens ons in Nederland niet moet doen: dan ben je zo van je spulletjes af!!!!! We genieten van het museum en het mooie weer en we rijden vervolgens door naar Fleringe. Hier staat een prachtige oude hoeve, de Gådda Gården, we maken vandaag weer heel veel foto’s. Vanuit Fleringe rijden we naar Bläse (jeetje wat heb ik een beroerd handschrift, ik kon er echt even niet uitkomen wat er nu precies in het dagboek stond, gelukkig bracht de kaart uitkomst). In Bläse is een heel mooi “pebbles beach” (in het Zweeds stenkusten, maar pebbles beach klinkt zo grappig) en Tiemen zoekt hier naar fossielen en vindt er zelfs een paar!!!!! We rijden terug naar de camping via een naturmine (bron/wel), Hångers källa genaamd. Na zo’n gevulde dag heb ik echt geen zin meer om te koken, we eten een pizza in het restaurant van de camping en de pizza is prima te eten. <P>Reisdag 10
We worden wakker met regen en onweer, we draaien ons nog maar een keertje om en slapen uit tot alle buien weer overgetrokken zijn. We gaan vandaag op de fiets naar Klintehamn. Tijdens het fietsen stelt Tiemen voor een leuke afslag door het bos te nemen (hij is tenslotte de kaartleesexpert van ons tweeën), het kwam uit waar we zo ongeveer begonnen waren. Via Sanda, met een hele mooie kerk uit de 11e eeuw, naar Klintehamn. In de haven drinken we koffie. Vanuit deze haven vertrekken excursieboten naar de Karlsö-eilanden (hebben niet deelgenomen aan de excursie, hier zijn verschillende vogelsoorten te bewonderen). We fietsen terug via een drie opéénvolgend vikingschipgraf naar Klinte en van daaruit via Sanda weer terug naar Tofta, waar ons tentje weer trouw op ons wacht. We hebben onderweg weer heel veel huizen gefotografeerd, die vinden we namelijk prachtig om te zien.<P>Reisdag 11
We starten vandaag met een duik in de zee, na deze opfrisser vertrekken we met de auto naar Visby. We hebben op ons gemak door het stadje gewandeld (het blijft genieten, de pittoreske huisjes met rozen langs de muren), we eten ergens iets en gaan daarna naar het evenement van Visby: het tornerspel. Dit riddertoernooi wordt gehouden in de Medeltidsveckan. Deze Medeltidsveckan wordt elk jaar in week 32 in Visby gehouden. De bevolking loopt in middeleeuwse klederdracht en er zijn allerlei ambachten te bewonderen uit de middeleeuwen. Er wordt veel gemusiceerd en er worden allerlei spelen uit de middeleeuwen georganiseerd. Het riddertoernooi is een hoogtepunt, er worden er meerdere georganiseerd. We arriveren wat aan de late kant en op de tribunes is geen plekje meer te vinden. We vinden toch nog een mooi plekje achter in middeleeuwse kledij gestoken mensen. <P>Het is een genot om naar omroeper te luisteren, we verstaan er weliswaar helemaal niets van maar het klinkt geweldig. Riddaren Bååt, Riddaren av den Gyllene solen, Riddaren den Röda tjuren, Riddaren av Trefaldighetens lycka, Riddaren ava Oxkäran en de ridder waar wij (beroepshalve) voor zijn: riddaren av det Gyllene svärdet. Alle ridders worden gesponsord door Gotlandse bedrijven en zo heeft iedere ridder zijn eigen aanhang. Op het terrein wordt gejongleerd door kinderen, er wordt geschoten door boogschutters en natuurlijk vechten er ridders tegen elkaar met allerlei middeleeuws wapentuig. Het allermooiste is natuurlijk het gevecht tussen de ridders te paard. Onder toezicht van de notabelen van Visby (in prachtige middeleeuwse kledij) moeten de ridders ringsteken te paard, elkaar met een lans van het paard afwerken en het is werkelijk een schitterend en indrukwekkend gezicht. Het publiek is enthousiast en wordt continue aangemoedigd door de niet te stoppen omroeper. Uiteindelijk wint “onze” ridder het toernooi. We hebben echt genoten en besluiten meteen om nog een keer te gaan. Na dit mooie evenement wandelen we door Visby bij avond, wat heel romantisch is, we drinken wat en aanvaarden de autorit naar de camping in Tofta. Morgen gaan we fietsen op Fårö.<P>Groetjes Annette, alweer druk met het typen van deel 4

Annette
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 243
Lid geworden op: 04 okt 2000 02:00
Land: Nederland
Locatie: Utrecht en soms omgeving Emmaboda

Bericht door Annette » 03 feb 2001 09:06

Hej Jan,
Deze ridder werd gesponsord door Gotlands Militärkommando. Wij werken beiden voor één van Nederlands grootste werkgevers: De Koninklijke Landmacht. Iets minder fijntjes en kunstzinnig dan het beroep van edelsmid , maar toch een prima werkgever(ook al zou je dat gezien de CAO-onderhandelingen niet direct zeggen).
Groetjes Annette

Jan Draaijer
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 388
Lid geworden op: 31 mar 2000 02:00
Locatie: Aalten

Bericht door Jan Draaijer » 03 feb 2001 12:04

Annette,
Hoezo beroepshalve voor riddaren av det Gyllene svärdet. Edelsmeden of zo?

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast