Noordkaap

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Plaats reactie
Gast

Bericht door Gast » 09 jul 2001 22:39

Beste Zwedenwebbers,<P>Het is nu een jaar geleden, dat wij (mijn man en onze twee zonen) naar de Noordkaap zijn geweest. Dus het wordt tijd, dat ook ik ons reisverslag presenteer. Hier volgt een korte versie van mijn dagboekaantekeningen:<P>mei '99
Na weer eens een slechtnieuwsbericht ui de kenniskring over de gezondheidstoestand van iemand besluiten mijn man (Rick) en ik onze "oude-dag-droom" (een reis naar de Noordkaap) een halve generatie te vervroegen. We vallen nu nog onder de categorie "oudere jongeren" (of zijn we al "jongere ouderen"), zijn fit en hebben nog geen pubers die persé in Zuid-Frankrijk op een camping met megadisco willen vertoeven en wie weet of we ooit onder de categorie "krasse knarren" vallen. Dus ons besluit staat vast: volgend jaar gaan we naar de Noordkaap.....<P>januari 2000:
... op een koude winteravond zit ik 's nachts om 1.30 uur nog achter de computer om de route uit te stippelen. Als ik me de kaart van Noord-Zweden bekijk krijg ik het toch wel benauwd. Kunnen we onze twee zonen (Julian 8 en Fabian 5) dat wel aandoen? Stel dat er iets gebeurd en er kilometers verderop pas weer de bewoonde wereld is? Of als we niet op tijd 's avonds op een camping kunnen komen? Met z'n vieren in onze auto slapen lukt echt niet. Of als er uitgerekend in dit dorp geen stuga te huur is? ....<P>mei 2000:
... we zijn trotse bezitters van een 15 jaar oude VW T3 camper. Dit maakt de zaak een stuk eenvoudiger. We hoeven niets te reserveren, halen we een camping niet, gaan we gewoon "wild" kamperen en mocht het voor de jongens toch te veel worden stoppen we gewoon en beginnen langzaam aan onze terugtocht (het moet voor de jongens tenslotte ook vakantie zijn)...<P>7 juli 2000:
....zul je zien, hebben we alles gepland, gaat de reis niet door. Rick vervangt aan de vooravond van onze vakantie nog even een peer in een lamp en valt van de ladder. Na enige commotie blijkt het mee te vallen en met een gekneusde pols en een "kingsize" blauwe plek kunnen we toch nog vertrekken...<P>8 juli 2000:
... 5.07 uur de zon komt op en we vertrekken naar de Noordkaap! Na 8,5 uur bereiken we onze eerste tussenstop op een camping in de beurt van Putgarden. Eerste vraag van onze oudste: "Kunnen we hier zwemmen?" Aangezien de zee hem te koud is slaan we dat maar over. De volgende morgen zitten we om 9.15 uur op de boot te genieten van ons ontbijt. De hele ochtend rijden we door Denemarken. Om 13.10 uur hebben we de boot naar Helsingborg. Om half vier zijn we in Balmstad. "Mam, als we op de camping zijn wil ik gaan zwemmen". Tegen de tijd dat we op de camping aankomen is het bewolkt en regent het. Dus weer geen zwemmen. De volgende ochtend rijden we naar örebro. De autoweg langs het Vatternmeer biedt een fantastische uitzicht. Vanuit de achterbank komt de volgende vraag: "Hebben ze op de camping ook een zwembad?" Ik hoop vurig van wel. In de namiddag komen we op de camping. Ja hoor, er is een zwembad (gelukkig), een grote speeltuin, een midgetgolfbaan (volkssport nr 1 in Zweden?) en als klap op de vuurpijl.... 3 McDonalds in de buurt. In het dagboek schrijf ik die avond: "Ik ben zo moe, het idee om tot de Noordkaap te gaan maakt me nog moeër". Maar gelukkig hadden we hier een rustdag ingepland.
Onze route loopt via Sveg, Dorothea, Arvidsjaur, Gallivare en Alta naar de Noordkaap. We volgen de "inlandsvegen" nr. 45. Achter örebro zien we tot 3 keer toe nog net een Eland de bossen in rennen. Dan is het gedaan met de Elanden. Achter Dorethea komen we de eerste Rendieren tegen, die ons de komende twee weken regelmatig de weg "versperren". Van Lapland herinneren we ons het meest de regen en de muggen. Lapland is een prachtige streek met een interessante cultuur, alleen konden wij er niet zo van genieten: of het regende, of de muggen vraten ons op. In Arvidsjaur kochten we een fles "djungelolja" tegen de muggen, het helpt wel, alleen je moet bij het insmeren geen stukje huid overslaan. De muggen hadden een voorliefde voor onze hoofden. Dus het petje moest op. Tenslotte kochten we nog netten voor onze hoofden (een soort "imkernet"). Wat ook voortreffelijk helpt is: blijven lopen. Volgens ons hebben ze in Lapland het "lopend buffet" uitgevonden. Na enkel dagen ontwikkelden we ons tot ware meesters in het muggenmeppen (misschien een toekomstige olympische discipline?) Onze familiestrijdkreet was dan ook: "die zien we nooit meer terug!" Wat de regen betreft hadden we geluk. De grote overstromingen die men in Nederland op het nieuws te zien kreeg waren een week later. Toen zaten we al mét zon en zonder muggen aan de Noorse fjorden.
De Noordkaap zelf was en indrukwekkende ervaring. Oké, het is er wel commercieel en druk, dat maakt het wat minder, maar WIJ waren op het noordelijkste puntje van Europa. Met ons nog duizenden andere op deze avond (het blijkt dat wij niet de enig waren, voor die een reis naar de Noordkaap een "oude-dag-droom" was. Er waren wel 40 reisbussen met bejaarden die avond op de Noordkaap). Wat ook in geen folder staat: Men betaald entree voor de Noordkaap. Een familiekaart kost NKR 350,-- (± ƒ 90,--). Maar daarvoor mag je er ook met je camper de nacht blijven staan of de volgende dag nog en keer terugkomen. Volgens goed Nederlandse traditie hebben we hiervan gebruik gemaakt en zijn de volgende middag nog een keer teruggegaan om overdag rustig het informatiecentrum binnen te bekijken (de voorgaande nacht was het zo druk, dat je niets rustig kon bekijken). De mooiste tijd voor een "zonsondergang" (de zon gaat dus niet onder, het is echt net zo licht als overdag) is tussen 22.00 - 02.00 uur. Onze oudste begreep wel, dat dit voor ons een bijzonder moment was, terwijl onze jongste alleen maar vroeg: "Mam, waar is nu de Noordkaap, wanneer gaan we bij de Noordkaap kijken?" Maar toch hebben ze tot 00.30 uur volgehouden.
De 2,5 weken durende terugreis via Noorwegen was schitterend. De route verliep via Bognelv (bij Karvik), Tromsö, Ballangen, Fauske Mosjoen, Verdal, Otta en Trögstad weer terug naar Zweden. In het begin nog wisselvallig weer, maar zelfs een dreigend onweer aan een fjord is mooi om te zien. Vanaf Tromsö hadden we alleen nog maar zon. Er waren prachtige mooie heldere rivieren en beekjes..... maar wel ijskoud. De vraag vanuit de achterbank om te gaan zwemmen werd dus vanzelf minder. Aan het einde van de vakantie was nog een dagje Legoland ingepland. Zelfs zonder kinderen is het prachtig om al die Legogebauwen te zien (net een soort Madurodam, maar dan uit Lego's). Onze oudste is nu trotse bezitter van een Legoland-rijbewijs (het rijbewijs is voor kinderen tussen de 8-13 jaar). Een tip: ben je van plan om met je kind dit te doen, ga direct 's morgens als eerste je aanmelden, dan zijn de wachtlijsten nog niet zo lang. De uitleg voor de kinderen is in het Deens, Zweeds, Noord, Duits en Engels. Verstaat je kind beter Duits dan Engels, laat het dan een duitse vlag op zijn auto zetten, want zet het de nederlandse vlag erop, krijgt het uitleg in het Engels.
Technisch gezien had onze camper last van lekende benzineleidingen (na 15 jaar blijken ze toch "iets" poreus te zijn), maar dat kon Rick zelf verhelpen met stukjes nieuwe leidingen. Verder was er nog een vuil contact naar de startmotor, war Rick helaas niet bij kon. Dit uite zich bij warm weer een een warmgedraaide motor daardoor, dat hij niet direct meer wilde starten. Maar ook dat konden we tijdens een tankbeurt elegant oplossen: Eerst binnen vragen of zij VisaKaart accepteerden, dat tanken, rustig betalen, een uitgebreide inspectieronde om de bus, uitgebreid de ruiten wassen (we hebben nog nooit zo vaak de ruiten gewassen) en daarna was de motor meestal genoeg afgekoeld om weer te starten.
Al met al was het een geslaagde vakantie. Ook voor de jongens. Iedereen had wel een een paar minder mooie dagen waarop hij/zij niet te genieten was, maar toch vonden ook de jongens het een mooi vakantie. Voordeel was dat de jongens in de camper ruimer en hoger zaten dan in een luxe auto. Daardoor hadden ze geen last van wagenziekte en konden ze meer zien van de omgeving. In totaal hebben we 7.177 km gereden, met een daggemiddelde van ± 300 km en hebben we 1 muggenmepper verleten.
...en onze "oude-dag-droom"? Dat wordt dus een reis met de Hurtigrouten in de winter naar het noorderlicht!<P>Zo dat waren onze ervaringen met het hoge Noorden. Ik moet nog gauw wat spullen klaarleggen, want zaterdag vertrekken we naar...Zweden/Noorwegen. Deze keer iets dichter bij huis (via Zweden, naar Oslo, Bergen, Stavanger) en vanaf volgend jaar wordt het toch weer Zweden puur!!<P>groetjes<P>Ilona

elzet
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 172
Lid geworden op: 12 mei 2000 02:00
Locatie: Wondelgem, België

Bericht door elzet » 09 jul 2001 23:12

Heel hartelijk bedankt voor je Noordkaap-ervaring. Binnenkort vertrekken wij naar Zweden en denken er zo half en half aan om ook tot aan de Noordkaap te gaan. Ik moet wel zeggen, als ik dat zie : 7.177 km , schrikt me dat wel een beetje af.
Goede reis och ha det bra !

Erik Nugteren
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 560
Lid geworden op: 06 mar 2000 01:00
Land: Nederland
Locatie: Barendrecht, soms Munkfors
Contacteer:

Bericht door Erik Nugteren » 10 jul 2001 20:42

Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Het is op het gebied van de vraag:"Kan ik daar zwemmen ?" zeer herkenbaar. In Lapland hebben we wat meer geluk gehad. Wij hebben maar een dag muggenoorlog gehad. De muggenlijken in het gootsteentje van onze gehuurde camper waren ontelbaar de volgende ochtend. De Noordkaap hebben we niet gehaald, maar dat was voor ons minder belangrijk. Bedankt voor je leuke verhaal. We kijken uit naar je nieuwe ervaringen van deze zomer.<P>Erik

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 7 gasten