Sweden, here we come

Hier kunt u terecht met uw vakantievragen, vakantieverhalen en reiservaringen. Leer van andere Zwedengangers of laat anderen meegenieten of leren van uw ervaringen en belevenissen.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Ad en Renée
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 56
Lid geworden op: 14 jun 2003 22:21
Locatie: Maarssen

Sweden, here we come

Bericht door Ad en Renée » 15 aug 2005 22:28

Sweden here we come.....

24 juli, na een goed en lekker ontbijt vertrekken we van Steinhausen (Dld) richting "hoge"Noorden. In Delmenhorst zitten we bij een Rasstatte aan de koffie, hier zouden we Hellen, Rene, de kids, Ron en Be en Trijn ontmoeten, die met ons mee zouden reizen tot we in Almhult zouden aankomen.
Een aardige dame vraagt ons of we Be en Ad waren, nou klopte niet helemaal, Be was nog niet gearriveerd, Ad en Renee wel. Het bleek Fjallräven te zijn, we moesten de groetjes doen aan de anderen, wat we ook gedaan hebben en weg was ze weer. Al spoedig zagen we de anderen aankomen, samen hebben we koffie gedronken.
Hellen en Ron gaan nog even naar Ron z'n ouders en Trijn en Be rijden achter ons aan op weg naar Putgarden. Onderweg krijgen we een telefoontje dat Ron met pech staat, lekke band, en als de "achterhoede"weer rijd hebben wij net iets gegeten.

Voor de Fehrmanbrug begint het verkeer te stropen, we doen er ruim twee uur over om bij de Ferry te komen. Onze "achterblijvers"blijken 6 auto's achter Be te zitten, we kunnen in ieder geval naar elkaar zwaaien. Gelukkig we zijn weer bij elkaar.

We schepen ons in, Hellen en Ron moeten een boot wachten, die kunnen helaas nog niet mee en we geven door welke afslag ze in Denemarken moeten hebben voor de Maribo So Camping en we zeggen dat bij aankomst de koffie klaar is. Om 21.35 uur arriveren ze, de tenten worden opgezet, koffie gedronken en de eerste "muggenbeten" heb ik alweer te pakken.

De volgende morgen heeft Hellen voor de broodjes gezorgd, daarna eendjes voeren, opruimen en op weg. Helaas het regent, toch gaat de reis gesmeerd. In Helsingor kunnen we door het slechte weer Zweden niet zien liggen, jammer hoor, maar spoedig rijden we de kade af van Helsingborg. Okay Sweden here we come.....

Be reed op z'n reserve benzine, dus moest er eerst getankt worden, inderdaad een "neergestorte postduif", hij wist het te presteren dat hij dus voorbij de ingang van het benzinestation reed, gevolg alle vier keren en naar het benzinestation dus. Na deze stop rijden we de E4 op en onderweg stoppen we om iets te eten, een simpele schnitzel, Ronald zou zowat van z'n graadje gaan, heeft bonnetje nr. 25, maar als ik voor de 2e maal koffie inschenk is bonnetje 33 al aan de beurt, heb even vriendelijk gevraagd waar zijn maaltijd bleef, kreeg stortvloed van Zweedse woorden over me heen waar ik niets van verstond, vraag ik zo'n jong "hippendripje"of ze even door het luikje wil kijken of de schnitzel van Ron al op de bakplaat lag, kreeg geen antwoord, enfin iedereen had gegeten en daar was het eten van Ron. We hebben hem toch de ruimte gegeven om te genieten van deze "late"maaltijd.
Verder ging de reis en we komen aan in Sjostugans Camping in Almhult, we maken kennis met Bert, hij komt ons later ophalen, want we zijn uitgenodigd bij hem en Marga thuis.
Het "zooitje ongeregeld"komt aan thuis bij Bert, Marga staat bij de deur, denkt vast, wat komt er nu binnen, we stellen ons allemaal voor aan haar en zitten al snel aan de koffie. We hebben een geweldige gezellige avond, met lekker eten en lekkere hapjes en drankjes. Bedankt Marga en Bert voor deze sfeervolle en gezellige avond.
(En Bert en Marga, het "zooitje ongeregeld"valt geloof ik best wel mee!)
Na middernacht komen we terug op de camping, waar we nog even bij elkaar zitten voordat we naar bed gaan.
De volgende dag neemt Bert iedereen mee die zin hebben in een boot tochtje over het meer, alle kinderen zijn mee en Rene geniet ook, ze komen enthousiast weer terug op de camping. 's-Avonds nodigen we Marga en Bert uit om met ons mee te eten, wat ze aanvaarden, het wordt een heel gezellige boel. Na het eten nog even koffie drinken bij de caravan en we nemen afscheid van Bert en Marga. Be en Trijn trakteren ons op een pilsje voordat we naar bed gaan.

We nemen afscheid van Hellen, Rene, kids en Ron, zij gaan via de snelweg naar Kristinehamn, Be en wij rijden toeristisch richting Jonköping.
Vlak voor Lovsjön worden we ingehaald door twee snelle auto's, toeteren, blijken dat onze andere vakantiegangers te zijn. We stoppen bij het benzinestation en zijn zeer verbaasd om hen hier te zien, hadden ze dus even een kleine d-tour genomen en waren naar Ljungby geweest, zodoende kwamen we ze tegen. Saampjes nog iets gegeten, Be en Trijn besloten om door te rijden. Na het eten gaat ieder dus zijn of haar's weegs, wij rijden nu naar Granna en vinden een mooie plek op Vatterledens Camping, waar we ontvangen worden in de huiskamer van de beheerder. De E4 loopt vlak langs de camping, doch we horen geen verkeer hier op de camping.
Als we gesetteld zijn gaan we even naar Granna, een alleraardigst stadje, dit is het stadje waar men zuurstokken maakt, het is er gezellig druk en we kuieren er gemoedelijk doorheen.

De volgende dag hebben we een "doe"dag, we pakken de fiets en gaan met de boot naar Visingso, het eiland is 14 km lang en 3 km breed, we fietsen over het eiland. Je kunt ook met paard en wagen over het eiland heen, maar wij hebben deze dag de fietsen meegenomen, voor Jurriaan wordt een fiets gehuurd. Een vriendelijk eiland, leuke huisjes, mooie tuinen met rozen en andere bloemen, ook de korenbloemen bloeien weelderig. In Tempelgarden eten we iets, de huisjes zijn blauw wit, wel laag voor ons "lange"mensen, vele beelden sieren de tuin en er is een heuse tempel, echt schitterend.
Het weer heeft ons niet in de steek gelaten, zonnig met een briesje, we hebben een pracht dag gehad.

Als we weer vertrekken hier nemen we de toeristische route, aangegeven door een bruin bordje met een bloemetje erop, het is werkelijk een pracht route, Vättern een de ene zijde en Täkern aan de andere kant, afgewisseld met bossen en soms een boerderij. In Vadstena zie ik het slot en klooster liggen, de weg slingert door het landschap. In Orebro nemen we even de verkeerde weg en komen via een gedeelte van de stad weer op de goede route. We rijden door het gebied van Bergslagvägen, oude mijnwerkers nederzettingen, mijnen, fabrieken en groeves herinneren aan het verleden. Aan het einde van de rit belanden we op Ludvika Camping, een camping met de weg er dwars doorheen, we hebben er geen of weinig last van, via een tunnel kun je de overkant bereiken, en het verkeer op deze weg valt reuze mee. Het stadje zelf vinden we tegenvallend.

Ons traject gaat verder nu op weg naar Dalarna, het klopt dus wat men zegt over deze streek, we zien bloeiende heide, lupine etc. het landschap doet heel vriendelijk aan, als we bij Johannisholm komen gaan we voor een "bakkie", we belanden op de camping aldaar en zien tot onze verbazing de Nederlandse vlag en de Friese vlag wapperen. Nederlandse eigenaar? Op de camping een en al gele kentekenplaten, zover je kon kijken, zelfs het bordje trinkvatten stond er twee keer een maal Zweeds en een maal in het Nederlands. Als we weer op weg gaan komen we onderweg een spandoek tegen, "dressing"hier kunnen we dus met een fiets over de spoorbaan fietsen, als ik dit voorstel aan de overige familieleden, wordt ik eens scheef aangekeken, zeker door onze zoon, en krijg geen reactie, niet dus, maar misschien volgend jaar meer succes.
Uiteindelijk komen we aan in Mora, waar we de camping opzoeken.
We blijven hier een paar daagjes en maken dagtripjes in de omgeving, zo komen we in Grönklitt-Bearpark, een mooi park waar we wilde dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen zien, zo zijn er beren (ook een moeder beer met drie kleintjes) lynxen, vossen wolven etc. Het is wel een hele klim naar de uitkijkplatforms, en spoedig voelen we dan ook onze kuiten en bovenbenen, maar dit klimmen en dit bekijken was de moeite waard. Helemaal boven op de top kun je mooi over de omgeving kijken en foto's nemen, wat we ook gedaan hebben, zo zien we donkere wolken opdoemen er komt een bui aan, dus zakken we weer naar beneden om later door te rijden naar Helvetesfallet, een waterval die zich naar beneden stort (30 m), we gaan een lange trap af, lopen over keien en boomwortels om uiteindelijk bij de waterval te komen, wat viel dat tegen hij stortte zich niet naar beneden, hij stroomde, is dit 30 meter? Een spoorbaantje gaat er overheen op 34 meter, dit hebben we gemist en we klauteren nu de trap, 110 treden, weer op, waar we veilig de auto bereiken, want de eerste druppels beginnen te vallen nu.
Het werd een stortbui, gelukkig zaten we droog in de auto.

De volgende dag bezoeken we Siljansnäs Bjorkberget, een natuurmuseum en Elandenpark. In het museum zien we 150 opgezette dieren die allemaal leven in Zweden, zo zien we bevers, wolven, elanden, beren en diverse vogels, ook roofvogels, teveel om op te noemen. We kunnen de uitkijktoren op om de schitterende omgeving te bewonderen, daarna op weg naar het Elandenpark, dit park was geopend op 1 juli dus nog helemaal nieuw (had ik in de brochure gelezen), bij navraag bleek echter dat dit park weer gesloten moest worden, een "plaatselijke"dierenarts was het er niet mee eens, dus dikke pech voor mij,geen elandenfarm !!
We rijden naar Leksand, een leuke stad, hier hebben we even geshopt, als we verder rijden zie ik in Insjön een pracht van een rotonde, mannetje en vrouwtje erop (in klederdracht) veel bloemen erom heen en een gietijzeren wegwijzer met uitgesneden Stockholm erop, helaas een foto nemen kon ik niet, te druk op die rotonde en toen Ad er nog een keertje overheen reed stond men de bloemen te verzorgen, een auto met laadbak versperde dus mijn hele gezichtsveld.
Komen we bij Rattvik, ook een leuke stad, blijkt er een Classic Car Week te zijn, we hebben vele oude auto’s zien rijden, rotonde op en rondje rijden en de volgende rotonde weer nemen, zo reden ze dus iedere keer rondjes, we hebben ruim een uur nodig gehad om er doorheen te komen. File bestaat toch ook in Zweden en Classic Cars heb ik nu wel genoeg gezien,
Uiteindelijk komen we aan in Nusnäs waar we de fabriek bezoeken die de Dalarna paardjes maakt (en nog veel meer), hier hebben we rondgekeken en koffie gedronken, natuurlijk ook even de winkels bezocht en het een en ander gekocht.

De volgende dag besluiten we verder te rijden, gaan we naar Ostersund of gaan we naar Kristinehamn? We besluiten Kristinehamn, we hadden stille hoop dat we een bezoekje konden brengen aan de Cabby fabriek, echter we hebben geen respons gehad via onze dealer, dus dat gaat niet door.
We volgen weg 45 en tussen Finnbodarna en Vansbo zien we een moeder eland met kalf, moeder steekt zo’n 10 meter voor onze auto over, Ad in de ankers en even opletten wat het kalf doet, die gaat gelukkig terug van de weg af en verdwijnt in de bosrand. Had het kalf ook overgestoken, hadden we echt zwaar in de ankers gemoeten. Wat een avontuur, je hart slaat 3x in de rondte als je dit meemaakt, toen we bekomen waren van de schrik, vond ik het toch fantastisch, mijn vakantie kan niet meer stuk. Heb er geen foto van, want hiervoor ben je dus veel te laat, maar dit zal heel lang in mijn geheugen blijven.
We komen uiteindelijk aan in Kristinehamn, waar we Hellen, Rene, kids en Ron weer treffen, de koffie werd snel gezet en al gauw zaten we bij te kletsen over onze avonturen. ’s Avonds gezellig met ons allen naar een Chinees restaurant geweest, hebben daar heerlijk zitten eten.

Als we weer uit Kristinehamn vertrekken hebben we niet zo’n lang traject, de route is als vanouds weer schitterend en in Munkfors zetten we onze combinatie op een parkeerplaats en gaan gezellig aan de koffie, Liesa en Daan zien onze caravan en denken meteen hè dat is Ad, ze komen bij ons zitten en gemoedelijk gaan we aan de koffie, we nemen afscheid van ze, morgen zullen we ze weer ontmoeten als we naar de BBQ gaan van het Zwedenweb. Intussen hebben we contact gehad met Be en Trijn die al in Eksharäd zijn, de camping staat vol zegt hij, zijn nog maar enkele plaatsen en er zijn er maar twee met stroomaansluiting, nou even reserveren Be? Helaas reserveren doen ze niet aan, we zien het wel als we aan komen daar, nou plek zat, konden nog ruim kiezen waar we wilden staan. Als we Be en Trijn begroeten vertellen ze even dat ze enkele binnenweggetjes hadden genomen, ongetwijfeld een prachtige route, echter de hele kastvoorraad lag door de caravan, dat werd opruimen voor Trijn, wij schoten in de lach! We hebben gezellig bij elkaar gezeten, op het water zien we vlotten voorbij gaan, lijkt me overigens ook wel eens leuk om te doen!

De dag van de BBQ, regen, regen en nog eens regen, we rijden naar Eksharäd en verkennen dit stadje. We zien een grote totempaal op het plein staan, deze verteld de geschiedenis van de inwoners die hier geweest zijn, natuurlijk een brochure gehaald hierover, dit moet ik nog even uitpluizen hoe het allemaal zat. Hierna rijden we naar Torsby en verkennen daar de stad, nog steeds regen. Vanmiddag om 16.00 uur worden we verwacht in Hedegards Pensionat in Eksharäd, waar de BBQ wordt gehouden, we worden vriendelijk begroet door Ruud en Yvonne en maken kennis met vele Zwedenwebbers. Het regenen is opgehouden het is de rest van de dag droog weer dus we kunnen buiten zitten, hoewel men mocht ook binnen zitten. Het was erg gezellig. Bert bakte Vlammetjes en Kaasstengels, vooral deze laatste waren mijn favoriet, er werd heel wat gebakken en iedereen kon z’n buikje vol eten.
Bert had een Elandenkop achter in z’n auto, nou die moest dus even naar buiten komen, volop in de schijnwerpers, iedereen moest even fotograferen, helaas Marga mocht ik hem niet meenemen en hangt hij nu bij jullie aan de muur. (’t was toch even schrikken hè Bert, toen Marga vertelde dat ze ‘m aan me verkocht had!)

We nemen afscheid van Be en Trijn en rijden vandaag naar Trollhattan, Be en Trijn gaan nog even noordelijker. Het is het mooiste weer van de wereld, zonnig en warm, als we op de camping aankomen plenst het, we zetten de caravan neer, laten het zonnescherm zakken en staan zeker een uur te schuilen voordat de tenten opgezet kunnen worden, als dat eenmaal klaar is gaan we nog even naar Overby het winkelcentrum om de noodzakelijke boodschappen te doen.
De volgende dag bezoeken we Hunneberg, waar het Elandenmuseum is, hier kun je alle wetenswaardigheden horen, zien, voelen, betreffende elanden. Hier vertoeven we enkele uurtjes, het leuke van dit museum is dat je kunt ontdekken wat een eland ziet als het donker is (net alsof het daglicht is), hoe ze auto’s horen of mensen etc., voel het verschil met kou en z’n wintervacht, wat eet een eland allemaal etc. etc. teveel om op te noemen, een leuk een leerzaam museum. Vanavond gaan we de Hunneberg op om elanden te spotten, helaas geen enkele eland te zien terwijl er toch vele rondlopen.
De Hunneberg en Halleberg is het domein van de koning, hier wordt ook op elanden gejaagd anders wordt de populatie te groot, want wat die beesten eten kost een kapitaal, en de natuur moet toch weer aangevuld worden.

We gaan de volgende dag naar High Chaparral, een “cowboy stadje” waar van alles te doen is, voor de kinderen worden allereerst de nodige attributen gekocht, dan lopen we rond, de pistolen die roken, een postkoets gaat door het dorpje heen, overal zie je cowboys en een enkele indiaan. We gaan naar de cowboy show en genieten, dan vallen de eerste druppeltjes, het zou niet meer droog worden. We gaan iets eten in de saloon van moeder Dalton, de 4 Daltons komen daar ook binnen, reuze gezellig. Na het eten gaan we met de stoomtrein een ritje maken, we rijden richting “Mexico”, en we worden overvallen door bandieten, heel spannend allemaal, als de trein zich ook weer in beweging zet knallen alle pistolen er op los. Schitterend! We bezoeken een winkeltje in “Mexico”, de show daar hebben we niet gezien en lopen terug richting Indianendorp, een radarboot gaat over de rivier en we moeten wachten voor de brug die ons naar de Indianen zal brengen. We bezoeken een winkeltje en snuffelen ook daar weer rond, de kleinsten van ons gezelschap worden geschminkt en gaan op de foto met een echte Indiaanse, zo lopen er dus twee indianen met ons mee. We belanden in “Kate’s Saloon”en genieten daar van koffie met iets lekkers. Aan het einde van de dag rijden we terug naar de Camping.

De volgende dag brengen we door in Trollhattan, we gaan het museum Insikten (inzichten) bekijken, ook hier mag je weer alles uitproberen, daarna met de gondel naar de andere kant van de rivier, waar de heren het automuseum induiken, de dames gaan naar het informatiebureau, als we terug willen met de gondel blijkt hij niet te gaan in verband met het onweer wat is losgebroken, moeten een half uurtje wachten, blijkt echter dat hij helemaal niet meer gaat, hoe komen we nu terug bij de sluizen? Die worden om 3 uur opengezet, we kunnen een taxi krijgen, echter de sluizen hebben we niet gehaald waren er dus veel te laat, boos en teleurgesteld rijden we naar het winkelcentrum, waar we nog een paar aangename uurtjes hebben rondgesnuffeld.

De laatste dag in Zweden, nog even genieten van al dat moois wat Zweden te bieden heeft, we moeten nu naar Malmö waar vanavond onze boot vertrekt. In Gyllene, vinden we een heel mooi plekje waar we eten, de omgeving is zo schitterend hier willen we nog wel blijven, helaas deze vakantie is bijna voorbij. Vlak voor Malmö nemen we afscheid van Hellen, Rene, kids en Ron, zij gaan naar een camping bij de nieuwe brug die naar Denemarken gaat, wij gaan naar de kade waar de boot al klaar ligt. Om 22.00 uur varen we af, we varen onder de nieuwe brug door, die goed te zien is door de vele lichtjes, we nemen afscheid van Zweden en hopen er volgend jaar weer onze vakantie door te brengen.
Afbeelding

J.M.
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 132
Lid geworden op: 24 mei 2002 02:00
Locatie: Sverige

Bericht door J.M. » 15 aug 2005 23:06

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Heerlijk! Leuk dat jullie zo'n heerlijke vakantie hebben gehad!!!!!!!!

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Bericht door Bertje » 15 aug 2005 23:08

Leuk verslag Ad, mét punten en hoofdletters..... :D
Jammer dat jullie slecht weer hebben getroffen, al heeft dat de pret niet mogen bederven. Maar jullie zijn net thuis en de zon schijnt. :(
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

hellen
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2225
Lid geworden op: 14 sep 2004 16:17
Locatie: den-helder

Bericht door hellen » 15 aug 2005 23:11

renee haar verslag bertje :P
myths are public dreams,dreams are private myths

Ad en Renée
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 56
Lid geworden op: 14 jun 2003 22:21
Locatie: Maarssen

Bericht door Ad en Renée » 15 aug 2005 23:11

Sorry Bert. Het kost mij veel moeite om te zeggen, maar in dit geval gaan alle credits naar Renée. Ik mocht alleen maar rijden.

Het is net zoals bij jouw thuis. We zijn wel de grootste maar hebben niets in te brengen.

Maar ze heeft het leuk gedaan, eerlijk is eerlijk.
Afbeelding

hellen
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2225
Lid geworden op: 14 sep 2004 16:17
Locatie: den-helder

Bericht door hellen » 15 aug 2005 23:13

Het is net zoals bij jouw thuis. We zijn wel de grootste maar hebben niets in te brengen:lol: die slaan we op :P
myths are public dreams,dreams are private myths

Ad en Renée
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 56
Lid geworden op: 14 jun 2003 22:21
Locatie: Maarssen

Bericht door Ad en Renée » 15 aug 2005 23:15

Hoor eens.

Het is bij jou toch precies hetzelfde!
Afbeelding

hellen
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2225
Lid geworden op: 14 sep 2004 16:17
Locatie: den-helder

Bericht door hellen » 15 aug 2005 23:17

:lol: :lol: :lol: was hij raak ad :wink:
myths are public dreams,dreams are private myths

Ad en Renée
Zweden Kenner
Zweden Kenner
Berichten: 56
Lid geworden op: 14 jun 2003 22:21
Locatie: Maarssen

Bericht door Ad en Renée » 15 aug 2005 23:25

Niet helemaal. Gedeelde smart is halve smart
Afbeelding

hellen
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2225
Lid geworden op: 14 sep 2004 16:17
Locatie: den-helder

Bericht door hellen » 15 aug 2005 23:27

:wink:
myths are public dreams,dreams are private myths

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten