Zweden vakantie 2006 (Let op, lange laadtijd door foto's!)

De plaats voor foto's van Zweden.

Moderator: Redactie ZwedenWeb

Forumregels
Het plaatsen van nieuwe berichten op het ZwedenWeb forum is niet langer mogelijk. Omdat het forum veel, nog steeds waardevolle, informatie bevat, is het nog steeds mogelijk om oude berichten te lezen.
Let op: Informatie in berichten kan verouderd en/of onjuist zijn. De Zwedenweb website, https://www.zwedenweb.com wordt nog steeds actief onderhouden en daar vind je dan ook up-to-date informatie over Zweden.
Marit
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 feb 2005 19:04
Locatie: Waddinxveen
Contacteer:

Zweden vakantie 2006 (Let op, lange laadtijd door foto's!)

Bericht door Marit » 09 jul 2006 16:00

Op vrijdag 23 Juni was het dan eindelijk zover, na allebei de hele dag nog te hebben gewerkt vertrokken wij rond 19.00 uur met de auto richting Scandinavië.

De bedoeling was om de eerste dagen in Sysslebäck - Värmland te verblijven dus hadden wij de boot van Frederikshavn naar Oslo besproken.

Onderweg in Duitsland vreselijke regenbuien gehad, eenmaal aangekomen in Denemarken klaarde het op, en stonden we om een uur of 1.00 's nachts ineens in de file. Ongeveer 3 kwartier stil gestaan, er was een aanrijding geweest met gelukkig alleen maar blikschade. Nog geen kwartier later na we weer reden werd het alweer licht, zo'n onwerkelijk als je dat voor het eerst in je leven meemaakt!

In Denemarken lekker doorgereden en het zonnetje liet zich snel zien.
De boot vertrok om 10.00 uur, maar wij kwamen al om 5.30 uur aan, tja we waren als de dood dat we de boot zouden missen!

Iets voor Frederikshavn even bij het water wezen kijken, en wat foto's gemaakt...


Afbeelding

Afbeelding

Daarna doorgereden naar de opstapplaats van de boot... daar stonden we dan om 6.00 uur 's morgens samen met nog één andere auto.

Afbeelding

Na ongeveer een uur stroomden de volgende auto's binnen, allemaal wachtend tot we konden inchecken.
Rond 7.30 uur reden we naar de wachtrijen, de boot was inmiddels ook al aangekomen.
Wat een gevaarte zeg! Ik wist wel dat hij groot zou zijn, maar zo groot?!?

Afbeelding

Na het lange wachten mochten we eindelijk de boot op, als eerste maar alles verkend, en buiten in het zonnetje zitten wachten op het vertrek.
Rond een uur of 11 aangeschoven in het buffetrestaurant en heerlijk gegeten.
Dizzy van de vermoeidheid en misselijk van het vele eten en het geschommel van de boot zijn we op het achterdek in het zonnetje en uit de wind lekker languit op de bankjes gaan liggen. Toche nog een paar uurtjes kunnen slapen gelukkig.

Rond een uur of 17.00 kwamen we de 'slurf' van Oslo binnen, aan weerszijden een mooi landschap en prachtige huisjes, de meeuwen lieten zich nu ook zien en waren duidelijk hongerig, dus op zoek naar wat oud brood in mijn rugzak en gooien maar!

Afbeelding

Geweldig hoe ze meevliegen met de boot en ieder stukje brood weten te vangen. Al gauw vlogen er tientallen meeuwen met ons mee naar de haven van Oslo.

Eenmaal aangekomen de auto opgezocht en het vaste land opgezocht. Gelukkig vonden we snel de juiste weg en gingen we op reis door al het moois van Scandinavië.

Omdat de boot pas om 18.30 uur aanmeerde en het naar Sysslebäck nog een aantal uren rijden was hebben we in Noorwegen een camping gezocht, na het opzetten van ons doortrek tentje zijn we een dorpje ingereden en hebben daar een pizza gegeten. Weer terug naar de camping, het was inmiddels al bijna 22.00 uur dus tijd om ons bedje in te duiken, de laatste spulletjes nog snel in het tentje gemikt, inclusief de zaklamp, want we wilden 's morgens bijtijds weer vertrekken en kon ik met de zaklamp en mijn horloge kijken hoe laat het was.... het werd alleen helemaal niet donker... en de vogels bleven fluiten! :clap: Tja, wij zijn nog groentjes qua het bezoeken van Scandinavië...

De volgende morgen na erg kwakkelig geslapen te hebben, vertokken we naar onze echte bestemming.... ZWEDEN!

Afbeelding

Prachtige weggetjes met leuke doorkijkjes, onderweg bij een U-nox station getankt en een ijsje gegeten.
De meren werden steeds mooier, de huisjes roder en en de flora steeds kleuriger.

Afbeelding

Al gauw kwamen we in de richting van de camping en ontluikte daar ineens tussen de bomen de Klarälven, de rivier gevolgd en de camping gevonden. Het was er nog heel erg rustig en hebben een prachtige plek bij de rivier uitgezocht.

De tent een mooie plek gegeven en daarna de buurt wezen verkennen, een heel leuk dorpje met een klein supermarktje waar we gelijk wat boodschapjes hebben gedaan.

We hebben met onze blote voeten in de koude Klarälven gestaan en hebben een eind gewandeld.

Moe van de lange reis zijn we vroeg de tent in gedoken, en hebben die nacht heerlijk geslapen! Eindelijk!!

De volgende morgen rond een uur of 8 wakker geworden en lekker ontbeten langs de rivier.
Een andere campingganger (Zweed) kwam luid roepend op ons afgerend, we schrokken ons rot! Deden wij iets verkeerd?!?

Nee, er stak op dat moment een Eland met kalf de rivier over! Helaas niet heel dichtbij maar heb er wel foto's van kunnen maken.

Afbeelding

De volwassen Eland is wel aardig te zien op de foto, erachter zie je een stipje, dat is het kalfje zwemmend door het koude water.

Eenmaal aangekomen op de kant rende ze snel de bosjes in, geweldig!
De eerste volle dag Zweden, en nu al een Eland gezien!

Vandaag de boel weer wat meer verkend en wat zandweggetjes ingereden, we ontdekten wat elandensporen dus besloten die avond er nog maar eens te gaan rijden met de auto.

Na een lekker avondmaal gekookt te hebben in één van de keukentjes van de camping...

Afbeelding

Afbeelding

Zijn we dus weer rond gaan rijden, heel veel moois gezien waaronder ook 2 elanden! Helaas zijn de foto's onduidelijk geworden dus die moet ik jullie schuldig blijven...
Wel wat andere foto's die de moeite waard zijn:...

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De dindag zou het de hele dag blijven regenen, dus besloten we om de buurt wat 'wijder' te gaan verkennen. Volgend de mevrouw van de Touristoffice was Torsby een leuke plaats om naartoe te gaan, dus hup, op naar Torsby. Met grote verwachtingen door de stromende regen naar Torsby gereden (zo'n 80 km) maar daar eenmaal aangekomen viel het allemaal wat tegen, een paar pietluttige winkeltjes and that's it! Een beetje teneergeslagen maar weer in de auto gestap, het was nog vroeg en steeds slecht weer dus om nu alweer naar de camping te rijden hadden we eigenlijk niet zoveel zin in.

Dus de atlas erbij gepakt, en een route uitgestippeld richting Uddeholm, Hagfors en Ekshärad.

Afbeelding

Leuke plaatsjes, met leuke winkeltjes. Gelukkig hebben we er dus toch nog een geslaagde tocht van gemaakt.
In het plaatstje Uddeholm nog het 'bekende' Uddeholm-hotel gespot, Jaja, ik heb de boekjes ook :wink:

Na terugkomst op de camping nog steeds wat regen en hebben na het avondeten weer een tocht gemaakt om elanden te spotten, en jawel, weer een aantal gezien!!

Een aantal dagen terug hadden we bij de Tourisoffice een Elandensafari en Beversafari geboekt, niet wetende dat we na de eerste Elanden die het water overstaken er nog meer zouden zien!
Dus de woendagavond werden wij om 19.00 uur verwacht bij het Langberget Hotel vlakbij Sysslebäck.

Na een zeer interressante uitleg over de Elanden door onze gids Jan sprongen we met z'n allen de tourbus in. We zouden zo'n 80 km gaan rijden over zand en hobbelweggetjes, dus het beloofde een lange en spannende tour te worden!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

In het midden van de foto is een Eland te zien.
Afbeelding

In de verte de Klarälven
Afbeelding

Afbeelding

Om ongeveer 23.00 uur kwamen we weer aan bij het hotel en was er een kampvuur aangestoken, we kregen wraps gevuld met Elandenvlees (lekker!) en koffie en thee, wat een geweldige ervaring. En zeker een tip voor iemand die in de omgeving van Sysslebäck is!!

De beversafari de volgende dag ging helaas niet door, omdat Robert en ik de enigste deelnemers waren.
Jan, onze Elandengids wist ons wel dé plek te vertellen waar wij absoluut bevers konden spotten! Dus wij de volgende dag 's avonds weer op pad, de brug gevonden, en inderdaad de inmense beverhut langs de rivier.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gehuld in een lange broek, een trui met muts en totaal ingesmeerd met de antimuggen-olie zaten wij te wachten....en te wachten....en te wachten...

Afbeelding

Op het moment dat het wachten ons te lang werd (ca 2 uur) en besloten weg te gaan kwam er ineens een kop boven water!! :D
Hij zwom naar de kant en zagen hem met zijn ongelooflijk logge lichaam de kant op klimmen! Een struikje werd aggressief heen en weer geschut en een tak even later het water ingesleept. Daar zwom hij richting de hut, op het moment dat hij dichtbijgenoeg was wilde ik een foto maken maar was al te laat... met een enorme plons van zijn staart verdween hij onder water....

Later hebben we er nog 2 zien zwemmen, helaas zijn de foto's door de schemering te wazig geworden :( maar in onze netvliezen staan ze nog steeds, wat een geweldige beesten!!!

Bij een Lanthandel in Höljes hebben we nog wat 'souvenirs' gekocht, een blouse, wat schoenen en een Zweedse vlag, leuk voor op onze slaapkamer dachten we. Maar toen ik hem vanmorgen thuis uit de verpakking haalde bleek het bestemd te zijn voor een toren van een kasteel ofzo.... het blijkt een vlag te zijn van ongeveer 3 bij 4 meter!! :lol:

En overal in de omgeving van Sysslebäck waren bomen 'bekleed' met zijde?-rupsen, ik krijg er nu alweer jeuk van, maar was een prachig gezicht!

Afbeelding

Bij een supermarkt had Robert wat Amerikaanse autoblaadjes gevonden (hij is gek op Amerikaanse auto's) en kwam erachter dat op 1 Juli vlakbij Stockholm (Tullingen) een Dragrace plaats zou gaan vinden.
Na mij heel smekend aan te hebben gekeken, en met in mijn achterhoofd dat ik eigenlijk wel heel graag Stockholm zou willen zien zijn wij de vrijdag richting Stockholm gaan rijden.
Een prachtig gelegen camping gevonden in het plaatsje Södertälje, de camping opgezet en wat te eten gezocht in het stadje.

Die avond alvast naar Tullingen gereden om te kijken of de gdragrace er wel echt zou zijn, en ofdat het makkelijk te vinden zou zijn.

Aangekomen daar was er eigenlijk helemaal niks te zien, maar er reden wel al wat Amerikaanse auto's daar in de omgeving. We hebben de volgende morgen dus maar de gok gewaagd en zijn naar Tullingen gereden.
Rond een uur of 10 kwamen we aan en bleek het er al stervens druk te zijn! Duizenden mensen zaten op de tribunes en liepen over het veld.

Afbeelding

Afbeelding

Na een aantal uren er rondgebracht te hebben zijn we weg gegaan, het was er vreselijk warm en ongelooflijk druk.
We zijn doorgereden naar Stockholm en hebben daar de middag en avond rondgebracht.

Afbeelding

Een prachtig mooie en schone stad!
Alleen jammer dat er van die vervelende mannetjes daar met het balletje-balletje spel de touristen oplichten.... :evil:

De volgende morgen de grootste IKEA van de wereld bezocht en 's middags op de camping lekker geluierd en op het strandje liggen zonnen. Wat alleen wel erg tegenviel was dat het hele strandje en de omgeving daar bezaaid lag met Arabische mensen, een geschreeuw, kinderen in hun blote kont, en na afloop een enorme ravage aan afval bezaaid over het hele terrein van de camping -tja, allemansrecht....-
Die avond nog enorm mijn kleine teentje gestoten waardoor ik bijna niet meer kon lopen, we hadden zo enorm de balen daarzo, waren de drukte en het 'Gouda-gevoel' zat en besloten om maar weer gauw richt Värmland te gaan rijden.

Na 's morgens nog wat foto's gemaakt te hebben, want het was er wel heel mooi!

Afbeelding

Afbeelding

Hebben we de spullen gepakt en zijn naar Glaskogens Naturreservat - Värmland gereden, een enorme mooie tocht, vooral het laatste stuk.

Afbeelding

Op de camping in Lenunghammar een mooie plek gevonden pal aan het water, wel een eind van de auto af dus een heel gesjouw met de kampeerspullen!

'S avonds een kampvuur gemaakt met het hout wat we zo konden pakken en een lekker avondmaal gemaakt op het kampvuur.

Afbeelding

Afbeelding

We hadden een prachtige plek aan het water met geweldig uitzicht, alleen zaten er enorm veel muggen en knotjes, we hebben er wat afgesmeerd! De tubes waren niet aan te slepen....maar al het moois wat we er voor terugkregen waren al die beten meer dan waard!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De volgende dag de buurt weer verkend en het stadje Arvika bezocht, een prachtig stadje met veel leuke winkeltjes.
Onderweg ernaartoe ongelooflijk veel Amerikaanse auto's gezien (zowel rijdend als geparkeerd in de tuintjes) Robert wilde er spontaan gaan wonen!! :clap:

Onderweg ook nog Bever-geknaagde-stammetjes tegengekomen en de beverhut ook gevonden.

Afbeelding

Één van de laatste dagen van de vakantie richting Arjäng gereden en daarvandaan gewoon zonder atlas rondgereden, en gegeken waar we uit zouden komen, onderweg nog lekker gezwommen en uiteindelijk in het plaatsje Hökenäs terechtgkomen.

Afbeelding

Daar had een man een aantal jaren terug een huis gekocht met een enorm groot stuk land, een aantal hectare (inclusief bos en water) had hij afgezet met hekwerk.
Dit was weer ingedeeld in 2 stukken, op het 1 liepen een Eland-koe met kalf en op het andere 2 Elandstieren.

Deze waren afkomstig van de dierentuin in Göteborg, en zochten een nieuw onderkomen, beter dan waar ze nu zijn hadden ze niet kunnen krijgen, prachtig!

De man vertelde ons vanalles en nog wat over de Elanden en de omgeving waarin hij zelf woonde.
Wij vertelden dat wij zelf 12 Elanden in het wild hadden gezien en nog 7 tijdens een Safari, hij kon zijn oren niet geloven, zoveel?? Volgens hem was het uiterst zeldzaam deze dieren in het wild tegen te komen ?!?

We mochten de Elanden ook nog voeren, en konden ze dus van héél dichtbij zien!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het was echt een ongelooflijk vriendelijke man, we hebben er een paar uur rondgebracht, als het aan hem lag waren we nog veel langer gebleven maar het wqas inmiddels al over 7-en dus tijd om terug naar de camping te gaan en wat te gaan eten.

'S avonds nog worstjes gebakken boven het kampvuur en heerlijk genoten van het mooie uitzicht.

Afbeelding

Afbeelding

Onze laatste volle dag in Zweden in Arvika rondgebracht, heerlijk ontbeten bij een Konditorei op het plein.

Afbeelding

Daarna nog wat rondgereden, en vast een beetje de spulletjes opgeruimd.

De volgende morgen rond 11 uur richting Oslo gaan rijden, want de boot zou die avond om 19.30 uur weer vertrekken :(
We hebben alleen maar binnendoorweggetjes gereden, alleen het laatste stuk in Oslo de snelweg genomen.

Weer prachtig veel mooie dingen gezien, en onderweg nog even een frisse duik genomen.
We kwamen rond 18.00 uur aan bij de boot en sloten ons achterin de lang rij auto's aan.

Afbeelding

Dit maal zat de boot tjokvol, maar goed dat we besproken hadden!

Afbeelding

Onze hut opgezocht, onze spullen gedumpt en naar het buffestrestaurant gelopen.... weer overheerlijk (veel :oops: ) gegeten

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De nacht slecht geslapen, wist niet hoe we liggen moesten en werden steeds wakker van het gestoot van het schip. Om half 7 de wekker, aangekleed en buiten in de frisse wind even goed 'wakker' geworden.

Aangemeerd en de auto's konden het schip weer verlaten. Er stonden nog 2 'onbemande' auto's te wachten op hun bestuurders....tja, er hebben dus toch mensen wél goed geslapen op de boot, en de wekker niet gehoord.... :roflmao: lachend/scamend kwamen ze aangerend om snel in de auto's te stappen en de boot af te rijden.

Als één van de laatste mochten wij de boot verlaten.

Afbeelding

Langs de snelweg in Denemarken wat ontbeten en verder gereden.
We waren nog geen uur in Duitsland en daar begonnen de eerste files al, bah.... weer terug naar dat drukke gedoe...

Veel regen gehad onderweg, richting Nederland werd het ongelooflijk warm, en hebben we een aantal ijs-drink stops moeten maken.

Rond 18.30 uur weer thuis aangekomen....


Wat leuke feitjes:

Aantal km gereden: 4845 in 2 weken tijd.
Aantal campings: 1 in Noorwegen 3 in Zweden
Aantal gespotte Elanden: 19 !
Aantal gespotte Bevers: 3
Overige dieren: Een Lynx, zwemmend slangetje, meeuwen, eekhoorntje, kikkertjes, ganzen, heel veel vogeltjes, mieren en niet te vergeten onze lieftallige muggen en knotjes :lol:

Kortom...een onvergetelijke vakantie, en zeker voor herhaling vatbaar....!!!!
Groetjes, Marit

Simon
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 1443
Lid geworden op: 16 mar 2005 18:14
Locatie: Eda kommun

Bericht door Simon » 09 jul 2006 16:11

Marit,

Schitterende reis die jullie gemaakt hebben en ons nog trakteren op een mooi verslag voorzien van al even mooie foto's. KLasse!! bedankt.


Ps.. misschien had dit verslag beter onder "Reisverhalen en ervaringen" kunnen staan? Staat hier ook goed hoor maar daar nog beter? :P
Man kan missa en massa på en mässa.

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Bericht door Bertje » 09 jul 2006 17:00

Nou Marit, daar heb je flink werk van gemaakt. Leuk hoor en bedankt. :D
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Casey
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 181
Lid geworden op: 08 jan 2004 15:50
Locatie: Jonsered,Sverige

Bericht door Casey » 09 jul 2006 17:04

Hoi Marit,

Bedankt voor de geweldige foto's en het nog geweldigere verslag.
fantastisch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :clap:


Casey


Ps;Ik ben,ondanks dat ik hier elke morgen nu een hert en haar jong zie,jaloers op alle beesten die jullie gezien hebben hoor.
Heaven is a place on earth...

Bertje
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 3960
Lid geworden op: 22 jun 2004 19:05
Locatie: Bleiswijk en Älmhult
Contacteer:

Bericht door Bertje » 09 jul 2006 19:12

Leuk dat jullie zo genoten hebben van juliie eerste Zweden vakantie. Toch heb ik een vraagje. Wat heeft jullie doen besluiten om de reis in Zweden te beginnen via Oslo en niet zuidelijk in Zweden. Bijvoorbeeld via de brug bij Malmö of de boot Travemunde-Trelleborg? Jullie hebben het prachtige Skåne en Småland nu gemist. :(
http://www.topking.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

- Femke -
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 703
Lid geworden op: 10 feb 2006 10:16
Locatie: Storfors, Zweden
Contacteer:

Bericht door - Femke - » 09 jul 2006 22:33

:clap: bedankt voor je mooie en leuke verslag!!

Tryn
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 344
Lid geworden op: 20 jan 2006 01:30
Locatie: Prov. Grunn. Waist jawel.

Bericht door Tryn » 09 jul 2006 22:34

Leuke foto's en een mooie verslag :clap:
Een paar omgevingen komen ons bekend voor :P
D'r gait niks boven Grunn!!!!!!!!!

Erwin_01
Hoogleraar Zwedologie
Hoogleraar Zwedologie
Berichten: 2952
Lid geworden op: 09 aug 2002 02:00
Locatie: Zeeland, Nederland

Bericht door Erwin_01 » 10 jul 2006 11:00

Bedankt voor je mooie reisverslag en de prachtige foto's :clap:

xbox_ron
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 104
Lid geworden op: 20 jun 2005 14:55
Locatie: Den Helder

Bericht door xbox_ron » 10 jul 2006 16:05

Mooi verslag kwam al weer wat bekents tegen.
ik hoop dat meer verslagen op het web komen.

Marit
Zweden Specialist
Zweden Specialist
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 feb 2005 19:04
Locatie: Waddinxveen
Contacteer:

Bericht door Marit » 10 jul 2006 20:56

Bertje schreef:Leuk dat jullie zo genoten hebben van juliie eerste Zweden vakantie. Toch heb ik een vraagje. Wat heeft jullie doen besluiten om de reis in Zweden te beginnen via Oslo en niet zuidelijk in Zweden. Bijvoorbeeld via de brug bij Malmö of de boot Travemunde-Trelleborg? Jullie hebben het prachtige Skåne en Småland nu gemist. :(
Tja, we moesten wat bewaren voor de komende vakanties... :wink:
Een goed excuus dus!

De lange overtocht naar Oslo leek ons wel spannend, maar had achteraf wel veel korter mogen duren... :-?
Ik wist gewoon niet te kiezen tussen alle overvaarten, dus heb uiteindelijk voor Oslo gekozen, omdat dat al in de buurt lag van Värmland, achteraf hadden we liever Zweden vanuit uit zuiden al gereden... de volgende keer dus maar!

Maar gelukkig was de (binnendoor)tocht van Oslo naar Värmland ook een hele mooie belevenis. Je ziet het landschap heel langzaam veranderen.
Groetjes, Marit

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast